Liczba wyników: 3309
Na Uniwersytetu Otago ustalili, jaki wariant genetyczny sprawia, że niektórzy ludzie są narażeni na dnę moczanową, bolesną i wyniszczającą chorobę artretyczną.
Od dawna znana jest prosta rada - wypicie szklanki ciepłego mleka przed położeniem się do łóżka zapewni spokojny sen. Takie właściwości mleka są powszechnie przypisywane tryptofanowi, ale odkryto też mieszankę peptydów tego napoju, zwaną hydrolizatem kazeiny i trypsyny (CTH), która łagodzi stres i poprawia sen.
Chociaż wiadomo, że mycie rąk jest skuteczne w zwalczaniu rozprzestrzeniania się chorób i infekcji, fizyka stojąca za tym zjawiskiem rzadko jest badana. Uczeni z Hammond Consulting Limited opisują prosty model, który pokazuje kluczową mechanikę mycia rąk.
Ci którzy doświadczają dużych spadków poziomu cukru we krwi kilka godzin po jedzeniu, odczuwają silny głód i przyjmują dużo więcej kalorii w ciągu dnia niż inni.
Osoby religijne w obliczu kryzysów życiowych polegają na takich strategiach regulacji emocji, jakich używają psychologowie. Ludzie ci pozytywnych sposobów myślenia o trudnościach, praktyce nazywanej w psychologii „pozytywnym przewartościowaniem". Co więcej, mają wiarę w zdolność radzenia sobie z problemami, co określa się z kolei jako „poczucie własnej skuteczności". Strategie te łagodzą objawy lęku i depresji.
Według uczonych jedzenie dużych ilości mięsa może się wiązać z różnymi chorobami, co z kolei wynika z nadmiaru aminokwasów siarkowych mogących wywoływać wiele niekorzystnych dla zdrowia skutków.
Rano nasze wypoczęte ciało powinno być pełne energii, tymczasem ból pleców łatwo moze pokrzyżować plany na cały dzień. Skąd się bierze ta dolegliwość po całonocnym wypoczynku?
W twoim codziennym jadłospisie nie powinno brakować błonnika. Regularnie go sobie dostarczaj, a lepiej się poczujesz.
Gotowane buraczki, kotlet mielony i ziemniaki to jeden z najpopularnniejszych obiadów na naszych stołach. Szczególnie pierwszy jego składnik jest wyjątkowo wartościowy - buraki są bogate w związki, które pomagają zachować zdrowie i mają silne właściwości przeciwstarzeniowe.
Badacze z Yale University mówią, że lubimy smak tłuszczu zwierzęcego, ponieważ ludzie pierwotni jedli szpik, by dostarczyć sobie odpowiedniej ilości kalorii.