Włączenie białej fasoli do codziennej diety zwiększa różnorodność mikrobiomu jelitowego, co może wspierać profilaktykę i leczenie nowotworów.
Nowe badania sugerują, że ciecierzyca może pomagać w poprawie poziomu cholesterolu, podczas gdy czarna fasola wiąże się ze zmniejszeniem stanu zapalnego, oferując prosty i niedrogi sposób na obniżenie ryzyka chorób przewlekłych.
Grupa bakterii zwana Enterobacteriaceae, w tym Klebsiella pneumoniae, Shigella, E. coli i inne, jest obecna w niewielkich ilościach jako część zdrowego mikrobiomu jelitowego człowieka. Jednak w dużych ilościach - na przykład spowodowanych nasilonym stanem zapalnym w organizmie lub spożyciem skażonej żywności - bakterie te mogą powodować choroby. W skrajnych przypadkach zbyt duża ilość Enterobacteriaceae w jelitach może zagrażać życiu.
Glifosat jest powszechnie stosowanym herbicydem o szerokim spektrum działania. Jak się okazuje, może mieć jednak wpływ na ludzki mikrobiom jelitowy.
Dieta bogata w magnez jest kluczowa dla naszego zdrowia - zmniejsza ryzyko uszkodzenia DNA i wystąpienia przewlekłych chorób zwyrodnieniowych.
Popularna jest dzisiaj koncepcja „żywności jako leku" - przekonania, że żywność i odżywianie są istotnym elementem wspierającym zdrowie i dobre samopoczucie. Dr Steven Heymsfield i jego współpracownicy z Pennington Biomedical Research Center przedstawili najnowsze zalecenia na podstawie bogatej i wielowątkowej historii przyjmowania makroskładników odżywczych.
Niższa ilość sodu i wyższa potasu w diecie wiąże się z niższym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych u większości ludzi.
Jeśli chcesz zwiększyć ilość witaminy D w organizmie, nie zapomnij równocześnie o magnezie.
Gazy i wzdęcia to normalne zjawisko i zdarzają się każdemu. Jednak w przypadku niektórych osób nadmierne ich gromadzenie się i ból przeszkadzają w normalnym funkcjonowaniu. Oto kilka wskazówek, jak osłabić ten problem.
Kobiety po menopauzie, które jedzą produkty bogate w potas, rzadziej mają udary niż ich rówieśniczki serwujące sobie dania z mniejszą ilością tego pierwiastka.
W twoim codziennym jadłospisie nie powinno brakować błonnika. Regularnie go sobie dostarczaj, a lepiej się poczujesz.
Sposób odżywiania się bogaty w błonnik może pomóc uchronić się przed powszechnymi zagrażającymi życiu chorobami, takimi, jak udar czy nowotwór.
Uwarunkowanego genetycznie łysienia nie da się powstrzymać, niemniej dieta ma wpływ na intensywność łysienia i jeśli źle się odżywiamy, nasza gęsta czupryna łatwo rzednie. Nadmiar wolnych rodników (stres oksydacyjny) i niedobór witamin oraz składników mineralnych może wyjaśniać osłabienie włosów. Oto, co jeść, by wzmocnić włosy.
Dieta bogata w błonnik pokarmowy pomaga skutecznie pozbyć się nadmiaru szkodliwego cholesterolu, zanim jeszcze zostanie on wchłonięty do krwioobiegu. Wystarczy wybierać odpowiednie produkty, aby skutecznie obniżyć poziom cholesterolu bez stosowania leków.
Rośliny strączkowe, typu fasola, groch, soczewica, ciecierzyca czy soja, są w naszym kraju bardzo mało popularne, choć dietetycy jednomyślnie uznają je za obowiązkowy element zbilansowanej diety. Dlaczego i w jaki sposób włączyć je do jadłospisu? Komu szczególnie polecane są strączki? Co zrobić, by uniknąć problemów jelitowych po ich konsumpcji?