Związek obecny w dużych ilościach w orzechach, warzywach, owocach i produktach pełnoziarnistych został powiązany z lepszym zdrowiem metabolicznym i niższym poziomem stanu zapalnego.
Obwód szyi sygnalizuje ryzyko chorób serca i metabolicznych. Nawet prawidłowe BMI nie eliminuje tych zagrożeń.
Odkryto, że ekspozycja na sztuczne światło w nocy może powodować stres w mózgu i stan zapalny w tętnicach, co zwiększa ryzyko chorób serca. Nawet niewielki wzrost natężenia światła może mieć długofalowe konsekwencje dla zdrowia układu sercowo-naczyniowego.
Zmiany związane z menopauzą mogą zwiększać ryzyko chorób serca, dlatego dla kobiet kluczowe jest monitorowanie parametrów zdrowotnych, stosowanie diety przyjaznej sercu, trening siłowy oraz dbanie o dobrej jakości sen.
Nowa, silnie działająca tabletka okazała się skuteczna w obniżaniu uporczywie wysokiego ciśnienia tętniczego, które nie reaguje na standardowe leczenie.
Ogólnokrajowe amerykańskie badanie pokazuje, że 1 na 3 respondentów w wieku powyżej 65 lat uważa, że może po prostu „otrząsnąć się" z depresji.
Duże duńskie badania wykazały, że nadwaga - a nawet umiarkowana otyłość - może nie skracać oczekiwanej długości życia, podczas gdy osoby z niedowagą lub mieszczące się w dolnym zakresie „prawidłowej" wagi są bardziej narażone na ryzyko przedwczesnej śmierci
Spożywanie oliwy z oliwek wiąże się z niższym ryzykiem śmiertelności z powodu powszechnych chorób. Szczególnie korzystne efekty obserwuje się przy spożyciu ponad 7 gramów dziennie, czyli nieco więcej niż pół łyżki stołowej. Co istotne, zastąpienie tłuszczów takich jak margaryna, masło, majonez czy tłuszcze mleczne oliwą z oliwek dodatkowo zmniejsza ryzyko przedwczesnej śmierci.
Zdrowa dieta może spowolnić rozwój chorób przewlekłych u osób starszych, a diety prozapalne przyspieszają ten proces,wsjkazują eksperci z Karolinska Institutet w Sztokholmie i piszą, po jakie produkty warto sięgać.
Konstrukcja zdrowia sercowo-naczyniowego oparta na wytycznych „Life's Essential 8" Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego, wzbogacona o dziewiąty wskaźnik dotyczący zdrowia psychicznego, skutecznie przewiduje ogólne oraz sercowo-naczyniowe ryzyko śmierci.
Nadmierne ilości tłuszczu trzewnego - tłuszczu otaczającego narządy - są powiązane z szybszym starzeniem się serca.
Nowe badania sugerują, że ciecierzyca może pomagać w poprawie poziomu cholesterolu, podczas gdy czarna fasola wiąże się ze zmniejszeniem stanu zapalnego, oferując prosty i niedrogi sposób na obniżenie ryzyka chorób przewlekłych.
Problemy związane ze zdrowiem metabolicznym, w tym nawet niewielkie podwyższenie poziomu cukru we krwi, są głównymi czynnikami wpływającymi na zmiany w układzie rozrodczym i funkcjach seksualnych starzejących się mężczyzn.
Choroby serca pozostają główną przyczyną zgonów na świecie, a wiele czynników ryzyka wciąż się nasila - wynika z raportu 2025 Heart Disease and Stroke Statistics.
Przez niemal 60 lat pomiar poziomu cholesterolu we krwi był najlepszym sposobem identyfikacji osób z wysokim ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych. W nowym badaniu, prowadzonym przez Chalmers University of Technology w Szwecji oraz Uniwersytet Harvarda w USA, naukowcy wykazali, że połączenie dwóch markerów lipoprotein, mierzonych w prostym badaniu krwi, może dawać dokładniejsze informacje o indywidualnym ryzyku chorób serca niż obecnie stosowany pomiar cholesterolu, co może przyczynić się do ratowania życia.
Powszechnie stosowana na bezsenność melatonina grozi niewydolnością serca