Diety bogate w polifenole mają związek z wolniejszym wzrostem ryzyka sercowo-naczyniowego.
Nowe badanie wykazało, że umiarkowane ilości chudej wołowiny w diecie śródziemnomorskiej nie podnoszą poziomu TMAO - związku metabolizmu kojarzonego ze zwiększonym ryzykiem chorób serca.
Nowe, szeroko zakrojone badanie globalne ujawniło, że przewlekła choroba nerek (chronic kidney disease, CKD) dotyka już prawie 800 milionów ludzi na świecie i stała się jedną z dziesięciu najczęstszych przyczyn zgonów na świecie. Liczba osób z ograniczoną funkcją nerek wzrosła z 378 milionów w 1990 roku do 788 milionów w 2023 roku, co wiąże się ze starzeniem się populacji i jej wzrostem. Po raz pierwszy CKD znalazła się w pierwszej dziesiątce przyczyn śmierci na świecie.
Dieta roślinna, zbilansowana pod względem składników odżywczych, może zapobiegać ukrytej postaci choroby serca u szczurów z nadciśnieniem, a nawet ją odwracać.
Związek obecny w dużych ilościach w orzechach, warzywach, owocach i produktach pełnoziarnistych został powiązany z lepszym zdrowiem metabolicznym i niższym poziomem stanu zapalnego.
Obwód szyi sygnalizuje ryzyko chorób serca i metabolicznych. Nawet prawidłowe BMI nie eliminuje tych zagrożeń.
Odkryto, że ekspozycja na sztuczne światło w nocy może powodować stres w mózgu i stan zapalny w tętnicach, co zwiększa ryzyko chorób serca. Nawet niewielki wzrost natężenia światła może mieć długofalowe konsekwencje dla zdrowia układu sercowo-naczyniowego.
Zmiany związane z menopauzą mogą zwiększać ryzyko chorób serca, dlatego dla kobiet kluczowe jest monitorowanie parametrów zdrowotnych, stosowanie diety przyjaznej sercu, trening siłowy oraz dbanie o dobrej jakości sen.
Nowa, silnie działająca tabletka okazała się skuteczna w obniżaniu uporczywie wysokiego ciśnienia tętniczego, które nie reaguje na standardowe leczenie.
Ogólnokrajowe amerykańskie badanie pokazuje, że 1 na 3 respondentów w wieku powyżej 65 lat uważa, że może po prostu „otrząsnąć się" z depresji.
Duże duńskie badania wykazały, że nadwaga - a nawet umiarkowana otyłość - może nie skracać oczekiwanej długości życia, podczas gdy osoby z niedowagą lub mieszczące się w dolnym zakresie „prawidłowej" wagi są bardziej narażone na ryzyko przedwczesnej śmierci
Spożywanie oliwy z oliwek wiąże się z niższym ryzykiem śmiertelności z powodu powszechnych chorób. Szczególnie korzystne efekty obserwuje się przy spożyciu ponad 7 gramów dziennie, czyli nieco więcej niż pół łyżki stołowej. Co istotne, zastąpienie tłuszczów takich jak margaryna, masło, majonez czy tłuszcze mleczne oliwą z oliwek dodatkowo zmniejsza ryzyko przedwczesnej śmierci.
Zdrowa dieta może spowolnić rozwój chorób przewlekłych u osób starszych, a diety prozapalne przyspieszają ten proces,wsjkazują eksperci z Karolinska Institutet w Sztokholmie i piszą, po jakie produkty warto sięgać.
Konstrukcja zdrowia sercowo-naczyniowego oparta na wytycznych „Life's Essential 8" Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego, wzbogacona o dziewiąty wskaźnik dotyczący zdrowia psychicznego, skutecznie przewiduje ogólne oraz sercowo-naczyniowe ryzyko śmierci.
Nadmierne ilości tłuszczu trzewnego - tłuszczu otaczającego narządy - są powiązane z szybszym starzeniem się serca.