Spożywanie diety wysokotłuszczowej zawierającej dużą ilość kwasu oleinowego - rodzaju kwasu tłuszczowego powszechnie występującego w oliwie z oliwek - może w większym stopniu prowadzić do otyłości niż inne typy tłuszczów w diecie.
Choć zapewne nie sięgasz po poranną filiżankę kawy ze względu na jej długofalowe korzyści zdrowotne, wiedz, że jej picie zostało powiązane z niższym ryzykiem śmiertelności. Na Uniwersytecie Tufts odkryto, że związek między spożyciem kawy a ryzykiem zgonu zmienia się w zależności od ilości dodanych do napoju substancji słodzących i tłuszczów nasyconych.
Diety bogate w tłuszcze i cukry mają związek z pogorszeniem funkcji mózgu. Kolejny raz potwierdza się negatywny wpływ diet wysokotłuszczowych i wysokocukrowych na zdolności poznawcze, obok ich negatywnego wpływu na zdrowie fizyczne.
Już jeden posiłek bogaty w tłuszcze nasycone może osłabić naszą zdolność koncentracji.
Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego School of Medicine rzucili nowe światło na rozwój raka wątroby, szóstego najczęściej diagnozowanego nowotworu i czwartej najczęstszej przyczyny zgonów z powodu raka na świecie. Okazuje się, że zachodzi interakcja między metabolizmem komórkowym a uszkodzeniem DNA, która napędza rozwój stłuszczeniowej choroby wątroby w raka.
Ryzyko raka jelita grubego może się zwiększać przez określone produkty na naszych talerzach. Eksperci odkryli potencjalny związek między tzw. „dietą zachodnią" - zdominowaną przez żywność ultraprzetworzoną i niezdrowe oleje - a przewlekłym stanem zapalnym, który napędza wzrost guza.
Bardzo ważne jest zachowanie masy mięśni szkieletowych przy medycznie wywołanej utracie na wadze, szczególnie przy powszechnym stosowaniu agonistów receptora GLP-1. Te leki, cenione za skuteczność w leczeniu otyłości, wzbudziły obawy dotyczące potencjalnej znacznej utraty masy mięśniowej jako części procesu odchudzania.
Dobrze, jeśli wybierzesz tostowanego bajgla na śniadanie, a twój partner wybierze jajka. W rzeczywistości, jak mówią uczeni z University of Waterloo, ta różnica może pomóc ci schudnąć.
Zmniejszenie ilości kwasu foliowego w diecie może wspierać zdrowszy metabolizm u osób starszych.
Kiedy jesteśmy zestresowani, wielu z nas sięga po niezdrową żywność. Jednak nowe badania na Uniwersytecie Colorado Boulder sugerują, że ta strategia może przynieść skutek odwrotny do oczekiwanego.
Popularna jest dzisiaj koncepcja „żywności jako leku" - przekonania, że żywność i odżywianie są istotnym elementem wspierającym zdrowie i dobre samopoczucie. Dr Steven Heymsfield i jego współpracownicy z Pennington Biomedical Research Center przedstawili najnowsze zalecenia na podstawie bogatej i wielowątkowej historii przyjmowania makroskładników odżywczych.
Koniec z zastrzykami dla diabetyków? Wkrótce jest szansa na nową alternatywę dla strzykawek czy pomp insulinowych. Opracowano nowy sposób na zaopatrzenie organizmu w insulinę.
Jak głosi przysłowie, jesteś tym, co jesz. Jednak dotyczy to nie tylko ciała. Jak mówią medycy, mieszkanie w biedniejszej, zmagającej się z różnymi problemami dzielnicy może wpływać na wybory żywieniowe, przyrost masy ciała, a nawet mikrostrukturę mózgu.
Wobec bezprecedensowego poziomu otyłości w świecie zachodnim i rosnącej częstości występowania związanych z nią chorób serca, raka i cukrzycy, istnieje duża potrzeba nowych metod leczenia dolegliwości. Jak odkryli niemieccy uczeni, wyciągi z Lapacho (Tabebuia impetiginosa) mogą opóźniać wchłanianie tłuszczu w diecie.
Przez ponad dwie dekady regularnie badano spożywanie różnych produktów, zwracając szczególną uwagę na nieodżywcze substancje słodzące powszechnie występujące w sztucznych słodzikach. Jak się okazało, długotrwałe spożywanie aspartamu, sacharyny i napojów dietetycznych było powiązane ze zwiększonymi ilościami tłuszczu w jamie brzusznej i w mięśniach.
Antydepresanty – im dłużej zażywane, tym więcej objawów odstawiennych powodują