Utrata masy ciała w wieku średnim może wpływać na mózg inaczej niż w młodym dorosłym życiu.
Eksperci wyjaśniają, jak ćwiczenia pomagają organizmowi zachować młodość. Naukowcy zwracają również uwagę na betainę - metabolit produkowany w nerkach - jako związek, który może naśladować wiele efektów odmładzających zwykle związanych z aktywnością fizyczną.
Badania kliniczne na ludziach pokazują, że czarnuszka wykazuje działanie przeciw otyłości i chroniące serce.
Najnowsze badania Uniwersytetu Utah Health sugerują, że długotrwałe stosowanie diety ketogenicznej może wiązać się z ukrytymi kosztami metabolicznymi. Dieta ta, pierwotnie stosowana w leczeniu epilepsji, stała się popularna jako metoda odchudzania i kontroli otyłości oraz cukrzycy typu 2.
Naukowcy znaleźli niezwykłe korzyści zdrowotne mało znanej pustynnej rośliny. Owoce Nitraria roborowskii Kom, nazywane też pustynnymi jagodami, od dawna są stosowane w medycynie tradycyjnej, a teraz wykazały silny potencjał w zwalczaniu insulinooporności i przywracaniu zdrowego metabolizmu u myszy z cukrzycą. Ekstrakt z tej rośliny nie tylko pomagał stabilizować poziom cukru we krwi, lecz także korygował szereg powiązanych zaburzeń, w tym nieprawidłowy metabolizm tłuszczów i stres oksydacyjny.
Związek obecny w dużych ilościach w orzechach, warzywach, owocach i produktach pełnoziarnistych został powiązany z lepszym zdrowiem metabolicznym i niższym poziomem stanu zapalnego.
Na University College Cork odkryto mechanizmy metaboliczne, które wyjaśniają, w jaki sposób ćwiczenia fizyczne mogą przeciwdziałać negatywnym skutkom zachowań wywołanych przez zachodnią dietę typu „cafeteria", bogatą w tłuszcze i cukry. Wyniki pokazują, że dobrowolny wysiłek fizyczny może zmniejszać objawy depresyjne spowodowane niezdrowym odżywianiem, a w proces ten zaangażowane są zarówno hormony krążące we krwi, jak i metabolity wytwarzane w jelitach.
Regularna aktywność fizyczna ma znacznie szerszy wpływ na zdrowie niż tylko poprawa siły mięśni i kondycji sercowo-naczyniowej. Najnowsze badania dowodzą, że długotrwały trening wytrzymałościowy, taki jak bieganie, pływanie czy jazda na rowerze, wzmacnia również układ odpornościowy. Osoby starsze, które przez wiele lat uprawiały tego typu aktywność, mają bardziej sprawne komórki odpornościowe, tzw. komórki NK („natural killer"), które skuteczniej zwalczają wirusy i komórki nowotworowe.
Prolina - aminokwas obficie występujący w wielu produktach spożywczych - została powiązana z depresją poprzez swój wpływ na bakterie jelitowe i chemię mózgu. Jak kontrolowanie poziomu proliny lub jej transportu do mózgu może pomóc w zapobieganiu lub leczeniu depresji.
Jedzenie ponad 45 proc. dziennej dawki kalorii po godzinie 17:00 zaburza poziom glukozy, stwarzając poważne zagrożenia dla zdrowia.
Biosensor białkowy mierzy kortyzol z wysoką dokładnością. Kompatybilność ze smartfonem sprawia, że testy stresu stają się bardziej dostępne.
Każdej wiosny obowiązkowo przestawiamy zegarki do przodu na czas letni, a każdej jesieni cofamy je na czas standardowy - ale nikt nie wydaje się być z tego powodu szczególnie zadowolony. Dwukrotna zmiana czasu w ciągu roku jest nie tylko uciążliwa, ale też może stanowić poważne niebezpieczeństwo dla zdrowia. Na przykład utrata jednej godziny snu w jedną z niedziel marca została powiązana ze wzrostem liczby zawałów serca i śmiertelnych wypadków drogowych w kolejnych dniach.
Nowe badania sugerują, że ciecierzyca może pomagać w poprawie poziomu cholesterolu, podczas gdy czarna fasola wiąże się ze zmniejszeniem stanu zapalnego, oferując prosty i niedrogi sposób na obniżenie ryzyka chorób przewlekłych.
Zagrożenia wynikające z ekspozycji na sztuczne światło nocą badanesą kuż od jakiegoś czasu. Okazuje się, że wpływa ono nie tylko na jakość snu, lecz także na funkcjonowanie układu odpornościowego, wywołuje neurozapalne procesy, zaburza metabolizm oraz regulację nastroju.
Otyłość wiąże się z licznymi problemami zdrowotnymi, takimi jak cukrzyca, choroby sercowo-naczyniowe czy stłuszczenie wątroby. Na całym świecie zaś wskaźniki otyłości nadal rosną i naukowcy nieustannie poszukują skutecznych i dostępnych rozwiązań tego globalnego kryzysu zdrowotnego. Co ciekawe, w ostatnich dekadach badacze zaczęli zwracać uwagę nie tylko na to, co jemy, ale również jak to robimy.