Ciemna czekolada sama w sobie ma korzystne właściwości zdrowotne, takie jak antyoksydanty, które neutralizują szkodliwe wolne rodniki. Okazuje się jednak, że wzbogacenie tego smakołyku o prebiotyki i probiotyki może uczynić go jeszcze zdrowszym. Substancje aromatyzujące z kolei mogą wpływać na różne właściwości czekolady, w tym na poziom wilgoci i zawartość białka.
Kobiety stosujące niezdrową dietę i prowadzące niską aktywność fizyczną cechują się większą ilością tłuszczu w okolicy brzucha oraz wyższym ryzykiem metabolicznego stanu zapalnego o niskim stopniu nasilenia. Co istotne, stan ten zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, które stają się bardziej powszechne po menopauzie. Jednak połączenie aktywności fizycznej i zdrowych nawyków żywieniowych pozwala skutecznie chronić się przed stanem zapalnym i może również przyczynić się do jego redukcji po menopauzie.
Terpeny z rośliny Cannabis sativa mogą być skutecznym lekiem na fibromialgię oraz łagodzenie bólu pooperacyjnego, mówią medycy z University of Arizona.
Eksperci badają ochronne działanie ekstraktu z fermentowanego czarnego czosnku przeciwko stanom zapalnym i postępowi raka prostaty.
Już dwutygodniowa zmiana tradycyjnej afrykańskiej diety na dietę zachodnią powoduje stany zapalne, osłabia odpowiedź immunologiczną na patogeny i aktywuje procesy związane z chorobami cywilizacyjnymi. Z kolei afrykańska dieta bogata w warzywa, błonnik i produkty fermentowane przynosi pozytywne efekty.
Osoby z łuszczycą, często mają niewidoczny stan zapalny w jelicie cienkim ze zwiększoną skłonnością do „nieszczelnego jelita". Może to wyjaśniać, dlaczego osoby cierpiące na łuszczycę często mają problemy żołądkowo-jelitowe i są bardziej podatne na rozwój choroby Leśniowskiego-Crohna.
Nowe testy prowadzone na Lancaster University pokazały, że zmiany w dynamice natlenienia mózgu i funkcji neuronów przy chorobie Alzheimera przyczyniają się do neurodegeneracji.
Drapanie swędzącej wysypki naprawdę pogarsza stan skóry. Medycy wyjaśniają, że drapanie zaostrza stan zapalny i obrzęk egzemy zwanej alergicznym kontaktowym zapaleniem skóry.
Osoby pijące kawę rano mają niższe ryzyko zgonu z powodu chorób układu krążenia i niższe ogólne ryzyko przedwczesnej śmierci w porównaniu do osób pijących kawę przez cały dzień.
Kombucha to musujący, cierpki napój wytwarzany przez fermentację herbaty. Eksperci postanowili fermentować też inne napoje roślinne, aby zbadać ich różne właściwości odżywcze i smaki.
Przeanalizowano obrazy mózgu 70-latków i oszacowano biologiczny wiek tych narządów. Jak odkryto, czynniki szkodliwe dla zdrowia naczyń, takie jak stany zapalne i wysoki poziom glukozy, są powiązane z mózgiem wyglądającym na starszy niż wynika to wieku metrykalnego, podczas gdy zdrowy styl życia był związany z młodszym obrazem tego organu.
Emulgatory, które są dodawane do większości przetworzonych produktów spożywczych dla poprawy tekstury i wydłużenia okresu przydatności do spożycia, mogą zmieniać bakterie jelitowe, sprzyjając zapaleniu jelit i rakowi jelita grubego.
Lek na odchudzanie i cukrzycę tirzepatyd może zmniejszyć ryzyko zgonu lub pogorszenia niewydolności serca.
Ryzyko raka jelita grubego może się zwiększać przez określone produkty na naszych talerzach. Eksperci odkryli potencjalny związek między tzw. „dietą zachodnią" - zdominowaną przez żywność ultraprzetworzoną i niezdrowe oleje - a przewlekłym stanem zapalnym, który napędza wzrost guza.
Osoby, u których zdiagnozowano cukrzycę typu 2 w młodszym wieku, są bardziej narażone na demencję niż ci, u których rozwinęła się ona później. Zwiększone ryzyko jest szczególnie wyraźne wśród osób dorosłych z otyłością.
Udar przyspiesza osłabienie zdolności poznawczych – wykształceni nie są zabezpieczeni