Jedno piwo dziennie może pomóc zapobiegać zawałom serca - tak wynika z wstępnych badań klinicznych izraelskich naukowców.
Osoby jedzące różnorodne pokarmy bogate we flawonoidy - takie jak herbata, jagody, ciemna czekolada czy jabłka - mogą zmniejszyć ryzyko rozwoju poważnych schorzeń zdrowotnych i mają potencjał, by żyć dłużej.
Większy obwodu talii, nadciśnienie tętnicze oraz inne czynniki ryzyka składające się na zespół metaboliczny wiążą się ze zwiększonym ryzykiem otępienia o wczesnym początku (diagnozowanego przed 65. rokiem życia).
Osoby z nadciśnieniem tętniczym mogą znacznie zmniejszyć - a nawet całkowicie wyeliminować - podwyższone ryzyko przedwczesnej śmierci, jeśli jednocześnie kontrolują kilka kluczowych czynników ryzyka zdrowotnego.
Udar mózgu lub przemijający atak niedokrwienny (transient ischemic attack, TIA), nazywany czasem „mini-udarem", zwiększa ryzyko wystąpienia kolejnego udaru w przyszłości. Zidentyfikowanie przyczyny udaru lub TIA może prowadzić do zastosowania konkretnych strategii zapobiegawczych, które zmniejszają ryzyko kolejnych takich zdarzeń - wynika z uaktualnionych wytycznych Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego.
Rozpoczęty w 2016 roku projekt CIAO miał na celu zidentyfikowanie biologicznych, psychologicznych i społecznych czynników, które wspierają zdrowe starzenie się i wyjątkową długowieczność. Badania prowadzone są w regionie Cilento w południowych Włoszech - miejscu zamieszkania około 300 osób w wieku powyżej 100 lat, cieszących się dobrą kondycją fizyczną i psychiczną.
Pacjenci, którzy otrzymują dodatkowy lek wkrótce po zawale serca, mają znacznie lepsze rokowania niż ci, którzy otrzymują go później lub wcale.
Australijscy naukowcy dokonali nowej klasyfikacji błonnika pokarmowego - wykraczającej poza dotychczasowy podział na błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny - aby lepiej wspierać decyzje żywieniowe oraz opracowywanie produktów zdrowotnych.
Technologia mobilna, np. smartwatch, może pomóc osobom z cukrzycą typu 2 w przestrzeganiu programów ćwiczeń, które pomagają im kontrolować chorobę.
W badaniu z udziałem kilkudziesięciu par bliźniąt, ustalono, że dieta wegańska poprawia zdrowie serca już w ciągu ośmiu tygodni.
Od 2011 roku w całej Europie obserwuje się spowolnienie wzrostu średniej długości życia, mówią uczeni z Uniwersytetu Anglii Wschodniej.
Dlaczego u niektórych ludzie pijących alkohol codziennie rozwija się zaawansowana choroba wątroby, podczas gdy u innych nie? Odpowiedź może leżeć w trzech powszechnych schorzeniach. Jak ustalono, osoby pijące większe ilości alkoholu, które jednocześnie chorują na cukrzycę, mają nadciśnienie lub duży obwód talii, są nawet 2,4 razy bardziej narażone na rozwój zaawansowanej choroby wątroby.
Osoby starsze, u których poziom cholesterolu zmienia się w czasie, mogą być bardziej narażone na rozwój demencji niż seniorzy, u których poziom cholesterolu jest stabilny, niezależnie od ilości cholesterolu.
Nitkowanie zębów przynajmniej raz w tygodniu może wiązać się z niższym ryzykiem udaru spowodowanego przez skrzep krwi blokujący przepływ krwi do mózgu i nieregularne bicie serca.
Interakcje z przyjaciółmi i rodziną mogą pomóc nam zachować zdrowie, ponieważ wzmacniają nasz układ odpornościowy i zmniejszają ryzyko chorób takich jak choroby serca, udar i cukrzyca typu 2.
Antydepresanty – im dłużej zażywane, tym więcej objawów odstawiennych powodują