Tradycyjne ogórki kiszone są wytwarzane przez fermentację tych warzyw w słonej wodzie, ale błyskawicznie można uzyskać pikle, po prostu zalewając ogórki gorącym octem z wodą.
Pomarańczowe, bogate w skrobię słodkie ziemniaki są doskonałe na puree, frytki lub po prostu upieczone w całości. Można je jednak zmielić na mąkę i upiec z nich dobre ciasteczka. Warto zainteresować się przekształceniem słodkich ziemniaków w bezglutenową mąkę, która jest pełna przeciwutleniaczy i doskonale nadaje się do zagęszczania potraw lub pieczenia.
Niższa ilość sodu i wyższa potasu w diecie wiąże się z niższym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych u większości ludzi.
Codzienne jedzenie jogurtu może być może być polecane osobom z nadciśnieniem, wskazują eksperci z Uniwersytetu Południowej Australii.
Skórki bananów nie muszą trafiać do śmieci lub na kompost. Zaczęto doceniać je kulinarnie i zdarza się, że zastępują wieprzowinę w kanapkach lub są smażone niczym bekon na śniadanie. Teraz uczeni z ACS Food Science & Technology pokazują, że dodanie mąki ze skórki banana do ciasta sprawia, że takie smakołyki są zdrowsze. Ciasteczka wzbogacone tego rodzaju mąką zostały też uznane za smaczniejsze niż te z samą mąką pszenną.
Kobiety, które jedzą banany, awokado i łososia, mogą zmniejszyć negatywny wpływ soli na swoją dietę. Jedzenie bogate w potas wiąże się z niższym ciśnieniem krwi, szczególnie u pań, które serwują sobie duże dawki soli.
Jedzenie awokado w ramach codziennej diety może poprawić zdrowie jelit, mówią eksperci z Uniwersytetu Illinois.
Kalafior to świetny obiadowy dodatek lub przekąska sama w sobie - najczęściej warzywo jest gotowane i podawane z bułką tartą. Warto pamiętać, że kalafior daje wiele korzyści dla zdrowia i urody - oto kilka jego pozasmakowych zastosowań.
Zastąpienie soli kuchennej przyprawami o niższej zawartości sodu (np. solą potasową) obniża ryzyko udaru u osób z nadciśnieniem lub wcześniejszym udarem.
Kojarzy nam się głównie z sałatką warzywną i przyprawą do frytek czy innych potraw. Majonez może mieć jednak wiele zastosowań i to niekoniecznie kulinarnych.
Kobiety po menopauzie, które jedzą produkty bogate w potas, rzadziej mają udary niż ich rówieśniczki serwujące sobie dania z mniejszą ilością tego pierwiastka.
Kiedy „dopada" cię skurcz mięśni, sięgnij po elektrolity, będą skuteczniejsze w osłabianiu skurczu niż zwykła woda, mówią eksperci z Edith Cowan University.
Wystarczy dodać garść migdałów - już coś tak prostego poprawia dietę.
Niskie dawki potasu w diecie mogą zwiększać ryzyko udaru mózgu. Dołącz do jadłospisu fasolę, brokuły, banany i szpinak.
Banany są bogate w błonnik, a składnik ten pomaga zachować odpowiednią wagę lub stracić parę kilogramów.