Na Instytut Karolinska obliczono, że osoby z chorobą stłuszczeniową wątroby mają niemal dwukrotnie wyższe ryzyko przedwczesnej śmierci w porównaniu do ogólnej populacji.
Związek o nazwie sulforafan, występujący w kiełkach brokułów, może być powiązany z poprawą poziomu cukru we krwi u osób z prediabetycznym stanem metabolicznym, który jest „wstępem" do cukrzycy typu 2.
Nowe badania wykazały, że ekstremalne wahania masy ciała u osób otyłych z chorobami sercowo-naczyniowymi znacząco zwiększają ryzyko zgonu - zarówno przyrost masy ciała, jak i jej utrata podnoszą poziom ryzyka.
Na całym świecie choroby sercowo-naczyniowe są główną możliwą do uniknięcia przyczyną przedwczesnej śmierci i niepełnosprawności. Przede wszystkim zawały serca i udary odpowiadają za około 10 milionów zgonów na całym świecie.
Już kilka dni spożywania diety bogatej w tłuszcze nasycone może wystarczyć, aby wywołać problemy z pamięcią i związany z tym stan zapalny w mózgu u seniorów.
Wiele osób, które próbowały schudnąć poprzez ograniczenie kalorii, zna tę frustrującą rzeczywistość: w pewnym momencie organizm przestaje tracić na wadze. Odpowiada na zmniejszoną podaż kalorii i reaguje, spowalniając metabolizm, co powoduje spalanie mniejszej liczby kalorii niż przed dietą.
Kobiety o prawidłowej masie ciała, które są bardziej podatne na stres, mają większe skłonności do gromadzenia nadmiernej tkanki tłuszczowej w okolicach brzucha oraz wyższy poziom kortyzolu - hormonu stresu, wynika z badań przeprowadzonych na Uniwersytecie Yale.
Według Światowej Organizacji Zdrowia globalny poziom otyłości prawie potroiła się od 1975 roku. Jak się uważa, przyczynami otyłości mogą być m.in. zwiększone spożycie tłuszczów, węglowodanów lub ultraprzetworzonej żywności (ultra-processed food, UPF), brak aktywności fizycznej, hiperlipidemia i hiperinsulinemia.
Od 2011 roku w całej Europie obserwuje się spowolnienie wzrostu średniej długości życia, mówią uczeni z Uniwersytetu Anglii Wschodniej.
Suplementy z witaminą D mogą obniżać ciśnienie krwi u osób starszych z otyłością, przy czym przyjmowanie większej niż zalecana przez Institutes of Medicine (IOM) dziennej dawki nie zapewnia dodatkowych korzyści zdrowotnych.
Powtarzające się diety mogą prowadzić do przyrostu masy ciała, ponieważ mózg interpretuje je jako krótkie okresy głodu i nakłania organizm do magazynowania większej ilości tłuszczu na przyszłe niedobory - sugerują badania przeprowadzone przez uniwersytety w Exeter i Bristolu.
Liczba osób otyłych znacząco wzrosła w ostatnich dekadach, co stanowi poważne wyzwanie zarówno dla samych dotkniętych tym problemem ludzi, jak i dla systemów opieki zdrowotnej oraz medyków. Hormon insulina odgrywa kluczową rolę w rozwoju otyłości. Do niedawna istniało wiele dowodów wskazujących na to, że insulina przyczynia się do powstawania zaburzeń neurodegeneracyjnych i metabolicznych, zwłaszcza w mózgu. Teraz w Tybindze odkryto nowe przyczyny cukrzycy typu 2 i otyłości, a także roli mózgu jako kluczowego centrum kontroli.
Ultraprzetworzona żywność (ultra-processed foods, UPF), taka jak chipsy czy słodycze, zawiera niewiele lub wcale naturalnych składników. Jej jedzenie zaś jest silnie powiązane ze zwiększonym ryzykiem chorób i przedwczesnej śmierci.
Chociaż osoby otyłe są bardziej narażone na cukrzycę, nadciśnienie lub wysoki poziom cholesterolu, nie wszyscy otyli zapadają na choroby metaboliczne tego typu. Ponieważ około jedna czwarta wszystkich osób otyłych jest zdrowa, naukowcy próbują ustalić, dlaczego niektóre osoby otyłe chorują, a inne nie.
Naukowcy odkryli, że nowo opracowana dieta inspirowana nawykami żywieniowymi społeczeństw nieuprzemysłowionych może znacznie zmniejszyć ryzyko wystąpienia wielu chorób przewlekłych.
Udar przyspiesza osłabienie zdolności poznawczych – wykształceni nie są zabezpieczeni