Związki obecne w powszechnie stosowanych tworzywach sztucznych mogą po cichu wywoływać długotrwałe problemy zdrowotne. Wczesna ekspozycja na nie wiązana jest z otyłością, niepłodnością, a nawet zaburzeniami poznawczymi.
Olej sojowy jest najczęściej używanym olejem kuchennym w Stanach Zjednoczonych i szeroko występuje w żywności przetworzonej. Najnowsze badania na myszach pokazują, że może on przyczyniać się do otyłości.
Ultra-przetworzona żywność (ultra-processed foods, UPF) wypiera świeże i minimalnie przetworzone produkty na całym świecie, co pogarsza jakość diety i zwiększa ryzyko chorób przewlekłych, takich jak otyłość, cukrzyca, choroby serca i inne długotrwałe schorzenia.
Naukowcy od dawna wiedzą, że problemy zdrowotne dotyczące ciała mogą wpływać także na mózg. Otyłość, nadciśnienie i insulinooporność przeciążają układ metaboliczny i naczyniowy, co z czasem przyspiesza pogorszenie funkcji poznawczych i zwiększa ryzyko choroby Alzheimera. Najnowsze badania sugerują jednak, że te negatywne skutki mogą pojawiać się znacznie wcześniej, już u młodych osób dorosłych.
Utrata masy ciała w wieku średnim może wpływać na mózg inaczej niż w młodym dorosłym życiu.
Badania kliniczne na ludziach pokazują, że czarnuszka wykazuje działanie przeciw otyłości i chroniące serce.
Nowe, szeroko zakrojone badanie globalne ujawniło, że przewlekła choroba nerek (chronic kidney disease, CKD) dotyka już prawie 800 milionów ludzi na świecie i stała się jedną z dziesięciu najczęstszych przyczyn zgonów na świecie. Liczba osób z ograniczoną funkcją nerek wzrosła z 378 milionów w 1990 roku do 788 milionów w 2023 roku, co wiąże się ze starzeniem się populacji i jej wzrostem. Po raz pierwszy CKD znalazła się w pierwszej dziesiątce przyczyn śmierci na świecie.
Jak wykazano, stosowanie diety śródziemnomorskiej o obniżonej kaloryczności, połączonej z umiarkowaną aktywnością fizyczną i profesjonalnym wsparciem w zakresie kontroli wagi, może zmniejszyć ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 o 31 proc.
Obniżenie poziomu cholesterolu LDL (lipoproteiny o niskiej gęstości) przynosi znaczące korzyści w leczeniu oraz zapobieganiu chorobom sercowo-naczyniowym. LDL, często nazywany „złym" cholesterolem, w podwyższonych stężeniach może zatykać tętnice i istotnie zwiększać ryzyko zawału serca oraz udaru mózgu. Według ekspertów, warto obniżać LDL najsilniejszymi dawkami statyn.
Pacjenci z przewlekłą chorobą wątroby (ang. Metabolic Dysfunction-Associated Steatotic Liver Disease, MASLD), którzy jednocześnie mają nadciśnienie, stan przedcukrzycowy lub cukrzycę, albo niski poziom cholesterolu HDL, są najbardziej narażeni na ryzyko śmierci.
Interwencje związane z utratą wagi, w tym operacja bypassu żołądkowego i leki zapobiegające wchłanianiu tłuszczu z diety, mogą być inwazyjne lub powodować negatywne skutki uboczne. Teraz naukowcy opracowali jadalne mikrokulki stworzone z polifenoli zielonej herbaty, witaminy E i alg, które po spożyciu wiążą się z tłuszczami w przewodzie pokarmowym. Wstępne wyniki testów przeprowadzonych na szczurach karmionych dietą wysokotłuszczową pokazują, że takie podejście do odchudzania może być bezpieczniejsze i bardziej dostępne niż operacje czy farmaceutyki.
Lipodemia to mało znana, ale prawdopodobnie powszechna choroba dotykająca głównie kobiet. Charakteryzuje się nadmiarem i nierównomiernym rozmieszczeniem tkanki tłuszczowej na udach, łydkach i czasem ramionach, przy niezmienionych dłoniach i stopach. Chorobie towarzyszy ból, a jej przyczyny są słabo poznane.
Duże duńskie badania wykazały, że nadwaga - a nawet umiarkowana otyłość - może nie skracać oczekiwanej długości życia, podczas gdy osoby z niedowagą lub mieszczące się w dolnym zakresie „prawidłowej" wagi są bardziej narażone na ryzyko przedwczesnej śmierci
Każdej wiosny obowiązkowo przestawiamy zegarki do przodu na czas letni, a każdej jesieni cofamy je na czas standardowy - ale nikt nie wydaje się być z tego powodu szczególnie zadowolony. Dwukrotna zmiana czasu w ciągu roku jest nie tylko uciążliwa, ale też może stanowić poważne niebezpieczeństwo dla zdrowia. Na przykład utrata jednej godziny snu w jedną z niedziel marca została powiązana ze wzrostem liczby zawałów serca i śmiertelnych wypadków drogowych w kolejnych dniach.
Czas zdolności do rodzenia dzieci ma znaczenie, jeśli chodzi o starzenie się i choroby związane z wiekiem.