Ekstrakt ze szpinaku zawierający tylakoidy (podstawowe elementy budowy wewnętrznej komórki roślinnej) zmniejsza hedoniczny głód nawet o 95 proc. i zwiększa utratę na wadze o 43 proc.
Brokuły już dawno zyskały sławę produktów bardzo korzystnych dla naszego zdrowia. Przykładowo, badania pokazały, że większa ilość warzyw krzyżowych zmniejsza ryzyko raka i cukrzycy typu 2. Teraz na Penn State odkryto, że brokuły zawierają cząsteczki, które pomagają chronić wyściółkę jelita cienkiego, hamując w ten sposób rozwój chorób jelit.
Tradycyjne ogórki kiszone są wytwarzane przez fermentację tych warzyw w słonej wodzie, ale błyskawicznie można uzyskać pikle, po prostu zalewając ogórki gorącym octem z wodą.
Cynk wpływa na podstawowe funkcje metaboliczne wielu organizmów żywych. Teraz na Uniwersytecie Technicznym w Monachium pokazano, że nawet minimalny niedobór tego pierwiastka zaburza trawienie.
Werbena cytrynowa to pochodzące z Ameryki Południowej zioło o intensywnym cytrusowym aromacie. Od dawna jest stosowana w medycynie tradycyjnej na różne dolegliwości, w tym dla wzmocnienia odporności i na stres. Docenia ją też przemysł kosmetyczny, bo roślina pomaga poprawić nawilżenie i elastyczność skóry. Sprawdź, jak szerokie ma zastosowanie.
Codziennie serwuj sobie garść migdałów, to znacznie zwiększa produkcję maślanu, krótkołańcuchowego kwasu tłuszczowego, który wspomaga zdrowie jelit.
Zrównoważony sposób odżywiania się nie jest łatwym zadaniem. Stąd naukowcy sprawdzają możliwości przekształcenia produktów ubocznych owoców i warzyw - takich jak skórki lub miąższ wyrzucany podczas przetwarzania - w odżywcze składniki żywności i suplementy. Teraz wykazano, że odpady z jagód i persymony można przetworzyć na proszek bogaty w przeciwutleniacze, który korzystnie wpływa na mikrobiotę jelitową.
Por nie ma zbyt wielu kalorii, zawiera za to węglowodany, białka i błonnik, a poza tym witaminę A, C, K i B6, a także żelazo i mangan. Co więcej, dostarcza dużej ilości prozdrowotnie działających polifenoli. Sprawdź, dlaczego warto gotować zupy z tym warzywem czy przygotowywać sałatki z jego zawartością.
Potrawy ze słodkich ziemniaków są i smaczne, i zdrowe, ale przydatna może być też woda po przetworzeniu tych warzyw - ma działanie odchudzające.
Kminek pochodzi z zachodniej Azji, Europy i Afryki Północnej. Jego owoce mają ostry, podobny do anyżu smak i aromat. Jest stosowany jako przyprawa do pieczywa, mięsa, serów, ale wykazuje też właściwości lecznicze.
Ten pyszny słodki owoc jest świetnym składnikiem deserów, a także wzbogacającym smak dodatkiem do dań głównych. Ananas jest też bogatym źródłem manganu, a także witaminy C. Ponadto zawiera beta-karoten, witaminy z grupy B, potas, sód, witaminę A, a także dostarcza błonnik. Co więcej, w owocu jest też bromelaina, enzym roślinny o ważnym działaniu prozdrowotnym. Zobacz, jak różnorodnie można wykorzystać ananasy.
Jeśli masz problemy żołądkowe, dręczy cię biegunka lub zaparcia, czy zmagasz się z innymi dolegliwościami układu pokarmowego, zaserwuj sobie lekkostrawną dietę, a szybko poczujesz się lepiej.
Kolejne badania dowodzą związku pomiędzy florą bakteryjną jelit i zaburzeniami psychicznymi. Eksperci sądzą, że poprawa składu mikrobiomu może mieć wpływ na poziom intensywności problemów psychicznych. Poza tym jego analiza pozwala skuteczeniej walczyć z problemami układu trawiennego.
Niewielu ludzi trzeba zachęcać do picia kawy, jest to najpopularniejszy napój na świecie. Dotychczas wykazano wiele różnych korzyści, jakie płyną z niego dla organizmu ze względu na bogactwo naturalnych przeciwutleniaczy. Do już dość długiej listy można teraz dopisać dobroczynne oddziaływanie na jelita.
Zaparcia to nieprzyjemna dolegliwość, która dotyczy wielu ludzi w różnym wieku. Wywołuje uczucie ociężałości, wzdęcia i bóle brzucha. Zobacz, dlaczego może cię męczyć obstrukcja.
Zdrowie to inwestycja - dla siebie i bliskich. Jak dbać o zdrowie w obliczu wielochorobowości?