Spożywanie diety wysokotłuszczowej zawierającej dużą ilość kwasu oleinowego - rodzaju kwasu tłuszczowego powszechnie występującego w oliwie z oliwek - może w większym stopniu prowadzić do otyłości niż inne typy tłuszczów w diecie.
Osoby jedzące różnorodne pokarmy bogate we flawonoidy - takie jak herbata, jagody, ciemna czekolada czy jabłka - mogą zmniejszyć ryzyko rozwoju poważnych schorzeń zdrowotnych i mają potencjał, by żyć dłużej.
Codzienna ekspozycja na niektóre substancje używane do produkcji plastikowych artykułów gospodarstwa domowego mogła być powiązana z ponad 356 tysiącami zgonów na całym świecie z powodu chorób serca tylko w 2018 roku.
Dorośli poniżej 50-go roku życia mają ponad dwukrotnie wyższe ryzyko udaru mózgu spowodowanego migreną lub innymi nietypowymi czynnikami ryzyka udaru niż tradycyjnymi czynnikami, takimi jak nadciśnienie.
Dieta oparta na przerywanym poście, która polega na okresach znacznego ograniczenia kalorii, może odchodzić do lamusa - nowe badania Uniwersytetu Surrey sugerują, że zamiast drastycznie ograniczać kalorie, ludzie mogą osiągnąć podobne korzyści metaboliczne poprzez ograniczenie węglowodanów.
Nowe badania wykorzystujące markery we krwi do pomiaru poziomu kwasu linolowego i ich związku z ryzykiem kardiometabolicznym dostarczają dowodów na to, że ten kwas tłuszczowy omega-6 może pomagać w obniżeniu ryzyka chorób serca i cukrzycy typu 2. Odkrycia podważają twierdzenia, że oleje roślinne są szkodliwe dla zdrowia kardiometabolicznego.
Badanie dotyczące spożycia przez Kanadyjczyków chipsów, mrożonych pizz, płatków śniadaniowych i innych ultraprzetworzonych produktów spożywczych, które zazwyczaj są bogate w tłuszcz, cukier i różne dodatki, potwierdziło, że produkty te są bezpośrednio i znacząco powiązane z pogorszeniem stanu zdrowia.
Udar mózgu lub przemijający atak niedokrwienny (transient ischemic attack, TIA), nazywany czasem „mini-udarem", zwiększa ryzyko wystąpienia kolejnego udaru w przyszłości. Zidentyfikowanie przyczyny udaru lub TIA może prowadzić do zastosowania konkretnych strategii zapobiegawczych, które zmniejszają ryzyko kolejnych takich zdarzeń - wynika z uaktualnionych wytycznych Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego.
Osoby cierpiące na wiele przewlekłych chorób fizycznych są znacznie bardziej narażone na rozwój depresji.
Osoby z cukrzycą typu 2, które zachorują na COVID-19, mają prawie 50 proc. wyższe ryzyko trafienia na oddział intensywnej terapii, jeśli przez dłuższy czas źle kontrolowały poziom cukru we krwi.
Para popularnych leków obniżających poziom glukozy może mieć działanie ochronne przed rozwojem choroby Alzheimera i pokrewnych form demencji u pacjentów z cukrzycą typu 2.
Około 25 proc. kobiet w Stanach Zjednoczonych w wieku 45 - 60 lat jest w grupie wysokiego ryzyka zachorowania na raka piersi. Zagrożone panie zaś powinny rozważyć stosowanie leków zapobiegawczych, takich jak powszechnie tamoksyfen. Niestety, tamoksyfen może powodować skutki uboczne, w tym zwiększać ryzyko cukrzycy typu 2 u kobiet z nadwagą. Odkryto jednak także inny skuteczny sposób na zapobieganie temu nowotworowi.
Odkryto, że nietrzymanie moczu może być związane z większym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych u kobiet.
Zbadano zmiany strukturalne w nerkach pacjentów z nadciśnieniem tętniczym i cukrzycą typu 2. Wyniki pokazują, że wysokie ciśnienie krwi może prowadzić do nieprawidłowości w komórkach podocytarnych - wyspecjalizowanych komórkach filtra nerkowego - nawet bez współistniejących chorób, takich jak cukrzyca.
Oceniono korzyści zdrowotne wynikające z wysokiej siły mięśniowej w zapobieganiu cukrzycy typu 2, niezależnie od poziomu genetycznego ryzyka. Jak ustalono, wyższa siła mięśniowa wiązała się z ponad 40 proc. niższym ryzykiem rozwoju cukrzycy, niezależnie od predyspozycji genetycznych.
Antydepresanty – im dłużej zażywane, tym więcej objawów odstawiennych powodują