Liczba wyników: 204
Sama w sobie jest powszechnie lubianym deserem lub stanowi jego składnik. Ale czekolada może mieć wiele zastosowań. Zobacz, do czego może przydać się ten popularny smakołyk.
Dla wielu to pierwszy napój każdego poranka, bez którego trudno dobrze zacząć dzień - chodzi oczywiście o kawę, która stała się jednym z najpopularniejszych elementów śniadania na całym świecie. Dziś obchodzimy Międzynarodowy Dzień Kawy.
Upały ostatnio dają się we znaki i w najbliższych dniach najprawdopodobniej nie zelżeją. Niektórzy świetnie je znoszą, zwłaszcza gdy mają okazję „zmagać się" z nimi spędzając urlop nad wodą lub w lesie. Pozostali jednak, nie będący w komfortowej sytuacji wakacyjnej, mają kłopoty z normalnym funkcjonowaniem przy wysokich temperaturach. Poniżej zatem dziesięć wskazówek, które pomogą przetrwać skwarne dni.
Poprawia nastrój, doskonale wpływa na skórę, łagodzi stany depresyjne. Ma działanie prozdrowotne i odmładzające. Dla większości z nas jednak jej główne zalety to piękny zapach, rozpływająca się w ustach konsystencja i ten wspaniały, niezrównany smak. Czekolada ma dziś swoje święto.
Jedna trzecia życia kobiety przypada w lub po okresie przekwitania. Czas ten wydłuża się wraz z wydłużaniem się życia. Choć menopauzę statystycznie przeżywa się około pięćdziesiątki, jej pierwsze objawy pojawiają się już po czterdziestce. Dzięki wzrastającej świadomości kobiet i osiągnięciom współczesnej medycyny, objawy towarzyszące menopauzie można skutecznie złagodzić, a niektóre z nich nawet wyeliminować.
Dieta powinna być dostosowana do naszych specyficznych potrzeb, a te różnią się w zależności od płci, wieku i stanu zdrowia. Niektóre produkty są szczególnie polecane określonym grupom ludzi. Poniżej przedstawiamy listę artykułów, które - zdaniem dietetyków - powinny być dołączone do menu dojrzałych pań.
Bezsenność bywa bardzo uciążliwa. Jeśli doskwiera przez dłuższy okres czasu, nie tylko zaburza codzienne funkcjonowanie, ale ma bardzo szkodliwy wpływ na zdrowie. Nie każdy problem ze snem jednak trzeba rozwiązywać poprzez sięgniecie po farmaceutyki, nierzadko wystarczą naturalne sposoby zapewnienia sobie dobrego nocnego odpoczynku.
Zaparcie jest jedną z najczęstszych dolegliwości przebiegających z niemożnością codziennych wypróżnień. Powstają coraz częściej z powodu stresującego trybu życia czy niewłaściwej diety, bogatej w żywność wysoko przetworzoną, cukry czy tłuszcze rafinowane. W razie pojawienia się zaparć należy reagować od razu, gdyż mogą one prowadzić do poważniejszych problemów z jelitami, wymagających pomocy farmakologicznej. Jednak dla naszego organizmu i naszej flory bakteryjnej lepiej będzie jeśli pomocy będziemy szukać wśród środków naturalnych, bezpiecznych dla naszego układu pokarmowego.
Wielu z nas nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez filiżanki kawy. Pijemy ją, bo pobudza do życia, smakuje nam. Okazuje się, że aż 80 procent dorosłych Polaków regularnie sięga po „małą czarną” – wynika z badań CBOS. Przeciętnie wypijamy około 500 filiżanek kawy rocznie. Coraz chętniej też odwiedzamy kawiarnie. Jakie mamy przyzwyczajenia, jaką kawę i gdzie pijemy?
Okres po Bożym Narodzeniu może być przygnębiający. Powrót do pracy, pusty kalendarz życia towarzyskiego, nieplanowane przybranie na wadze, kiepska pogoda i nadwyrężone świątecznymi wydatkami konto może napawać zniechęceniem i depresyjnymi nastrojami. Nie warto jednak popadać w melancholię. Poniżej kilka wskazówek, które pomogą pokonać chandrę.