Alkohol jest już uznawany za przyczynę kilku rodzajów nowotworów, nawet wtedy, gdy jest spożywany w umiarkowanych ilościach. Mimo to picie pozostaje powszechne, a wiele kwestii dotyczących tego, jak często ludzie piją i ile piją, nadal pozostaje niejasnych w kontekście ryzyka zachorowania na raka.
Sukraloza to powszechnie stosowany sztuczny słodzik wybierany przez osoby, które chcą ograniczyć kalorie lub kontrolować poziom cukru we krwi. Jednak nowe badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Pittsburghu oraz w UPMC Hillman Cancer Center wskazują, że może ona nie być odpowiednia dla pacjentów poddawanych immunoterapii przeciwnowotworowej.
Przerzuty do mózgu mogą się rozwinąć tylko wtedy, gdy komórki nowotworowe wydostaną się z drobnych naczyń krwionośnych i wnikną do tkanki mózgowej. Podczas tego procesu wpływają na krzepnięcie krwi, co naukowcy z Niemieckiego Centrum Badań nad Rakiem w Heidelbergu pokazali w testach na myszach.
Kastalgina, polifenol z amazońskiego owocu camu-camu, zwiększa skuteczność immunoterapii u myszy poprzez modyfikację ich mikrobiomu.
Kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 mogą pomóc w zapobieganiu różnym rodzajom nowotworów.
Używanie filtrów przeciwsłonecznych staje się coraz powszechniejsze, ale równocześnie wzrasta liczba zachorowań na czerniaka i inne formy raka skóry: na tym polega paradoks kremów przeciwsłonecznych, uważają naukowcy.
Na Uniwersytecie McGill w Kandzie sprawdzono, dlaczego ludzie mieszkający w niektórych regionach nadoceanicznych są bardziej narażeni na zachorowanie na czerniaka niż pozostali.
Jedzenie większych ilości ryb, w tym tuńczyka i innych ryb, niekoniecznie smażonych, może być związane z ryzykiem czerniaka złośliwego.
Polifenol amazońskiego owocu camu camu (o nazwie kastalgina), zwiększa skuteczność immunoterapii u myszy, zmieniając ich mikrobiom.
Ludzie z wiekiem częściej chorują. Jednak nowe badania przeprowadzone na Uniwersytecie Oksfordzkim pokazały, że wpływ genów danej osoby na ryzyko zachorowania w rzeczywistości słabnie wraz z procesem starzenia się.
Wysoki poziom cholesterolu utrzymujący się przez dłuższy czas wiąże się ze zwiększonym ryzykiem raka piersi i gorszymi wynikami większości nowotworów, jednak nie było wiadomo, dlaczego tak się dzieje.
Według badaczy z Uniwersytetu Nowojorskiego, do częstszego występowania czerniaka przyczyniły się zjawiska kulturowe i historyczne, w tym zmiany w modzie i projektowaniu odzieży.
Pieprzyki to potoczna nazwa znamion barwnikowych. Mogą one być obecne na Twojej skórze już w chwili narodzenia lub pojawić się w późniejszym okresie życia. Czy należy się nimi niepokoić? W tym tekście przekonujemy, że znamiona nie muszą być groźne, i podpowiadamy, dlaczego warto wyćwiczyć w sobie nawyk regularnej samokontroli znamion.
Rodziny z kilkorgiem dzieci cechują się niższym ryzykiem raka. Większe rodziny oznaczają niższe zagrożenie nowotworami nie tylko u kobiet, ale także u mężczyzn, mówią uczeni z Uniwersytetu w Zurychu i Adelaide Medical School.
Kobiety z ciężkim bezdechem sennym częściej chorują na raka, mówią uczeni z Uniwersytetu w Göteborgu.
Większe ilości witaminy C w diecie odmładzają skórę poprzez produkcję kolagenu