Analizując markery starzenia się DNA i długość telomerów u ponad 1600 osób, naukowcy odkryli, że wyższy poziom teobrominy we krwi wiązał się z młodszym wiekiem biologicznym.
Program powszechnych szczepień przeciw półpaścowi w Walii stworzył warunki do „naturalnego eksperymentu", który pozwolił naukowcom uzyskać jedne z najwyraźniejszych dowodów na to, że szczepionka może chronić przed demencją. Analiza danych medycznych wykazała, że osoby zaszczepione były o 20 proc. mniej narażone na diagnozę demencji w ciągu kolejnych siedmiu lat.
Nowe badania ze Stanford University pokazują, że bardzo stare organizmy mogą doświadczać niższego ryzyka nowotworów. W doświadczeniach na myszach zaobserwowano, że starsze osobniki rozwijały znacznie mniej guzów płuc niż młodsze.
Naukowcy z Columbia University Medical Center odkryli, że flawanole kakaowe - naturalne związki bioaktywne występujące w kakao - mogą odwracać osłabienie pamięci związane z wiekiem.
Regularne angażowanie się w wolontariat lub pomaganie innym poza domem może spowolnić starzenie poznawcze o 15-20 proc.
Niektórzy starzeją się lepiej niż inni. Jedni wkraczają w dziewięćdziesiątkę z dobrze zachowanym umysłem i ciałem, podczas gdy inni zmagają się z cukrzycą, chorobą Alzheimera czy problemami z poruszaniem się o całe dekady wcześniej. Niektórzy potrafią łatwo znieść poważny upadek czy infekcję grypową, podczas gdy inni już nigdy nie opuszczają szpitala.
Wyższy poziom dobrostanu psychicznego może obniżać ryzyko utraty pamięci w średnim wieku.
Kanadyjskie badanie pokazuje, że pogarszanie się dobrostanu w starszym wieku nie jest nieuniknione, ponieważ wielu starszych ludzi potrafi powrócić do wysokiego poczucia zadowolenia z życia.
Infekcja Covid-19 - szczególnie u kobiet - może przyspieszać starzenie się naczyń krwionośnych nawet o pięć lat. Z wiekiem naczynia krwionośne naturalnie stają się mniej elastyczne, jednak Covid może przyspieszać ten proces, zwiększając ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, takich jak udar czy zawał serca.
Nowe badanie podkreśla wpływ wysokiego skumulowanego BMI na zdrowie mózgu w różnych grupach wiekowych.
Naukowcy z Uniwersytetu w Bazylei w Szwajcarii odkryli, że niektóre składniki odżywcze mogą wywoływać łagodną reakcję stresową u nicieni. Co zaskakujące, reakcja ta nie szkodzi tym zwierzętom - wręcz przeciwnie, pomaga im zachować lepsze zdrowie w miarę starzenia się.
Regularna praca wolontariacka przynosi wymierne korzyści dla zdrowia i dobrostanu osób starszych.
Silne i trwałe więzi społeczne w ciągu życia mogą spowalniać biologiczne starzenie się, zmniejszać stan zapalny i utrzymywać „epigenetyczny zegar" organizmu w młodszym stanie.
Starzenie się szczególnie mocno dotyka hipokamp - obszar mózgu odpowiedzialny za uczenie się i pamięć.
Witamina D może spowalniać biologiczne starzenie się poprzez ochronę telomerów.
Większe ilości witaminy C w diecie odmładzają skórę poprzez produkcję kolagenu