Choć zapewne nie sięgasz po poranną filiżankę kawy ze względu na jej długofalowe korzyści zdrowotne, wiedz, że jej picie zostało powiązane z niższym ryzykiem śmiertelności. Na Uniwersytecie Tufts odkryto, że związek między spożyciem kawy a ryzykiem zgonu zmienia się w zależności od ilości dodanych do napoju substancji słodzących i tłuszczów nasyconych.
Nowe badanie przeprowadzone na Queen Mary University of London, pokazuje, że kofeina - najpopularniejszy na świecie związek neuroaktywny - może robić znacznie więcej niż tylko pobudzać. Kofeina może odgrywać rolę w spowalnianiu procesu starzenia się na poziomie komórkowym.
Cynamon jest jedną z najstarszych i najczęściej używanych przypraw na świecie, jednak nowe badanie wskazuje, że jeden z jego składników może wpływać na działanie niektórych leków na receptę.
Osoby pijące kawę rano mają niższe ryzyko zgonu z powodu chorób układu krążenia i niższe ogólne ryzyko przedwczesnej śmierci w porównaniu do osób pijących kawę przez cały dzień.
Picie kilku filiżanek kawy dziennie może pomóc zapobiec pogorszeniu funkcji poznawczych u osób z migotaniem przedsionków.
Zawarta w kawie kofeina może pomóc małym naczyniom krwionośnym lepiej pracować, mówią eksperci.
Regularne spożywanie umiarkowanych ilości kawy i kofeiny może mieć działanie ochronne przed rozwojem wielu chorób kardiometabolicznych, w tym cukrzycy typu 2, choroby wieńcowej i udaru
Picie kawy lub herbaty może wiązać się z niższym ryzykiem udaru i demencji.
Częste picie napojów gazowanych i soków owocowych wiąże się ze zwiększonym ryzykiem udaru mózgu, ostrzegają eksperci z University of Galway i McMaster University. ponadto picie więcej niż czterech filiżanek kawy dziennie również zwiększa ryzyko udaru.
Bez względu na to, czy masz ochotę na mocną porcję kofeiny, czy wolisz piankę mlecznego cappuccino, regularne zamawianie kawy może powiedzieć więcej o twoim zdrowiu sercowo-naczyniowym, niż myślisz.
Kawa - w różnej postaci - to jeden z najczęściej spożywanych napojów na świecie. Jednak to, czy jest to dobra, czy zła dla zdrowia może wynikać z genetyki. Na Uniwersytecie Południowej Australii odkryto, że nadmierne spożycie kawy może skutkować kłopotami ze zdrowiem.
Mężczyźni chorzy na raka prostaty mogą znacznie zmniejszyć ryzyko pogorszenia się choroby, jedząc więcej owoców, warzyw, orzechów i oliwy z oliwek, radzą uczeni z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Francisco.
Naturalna substancja trygonelina obecna w kawie, kozieradce, a także w organizmie człowieka, może pomóc w poprawie zdrowia i funkcjonowaniu mięśni.
Dlaczego lubimy gorzki smak kawy? Gorycz ewoluowała jako naturalny system ostrzegawczy chroniący organizm przed szkodliwymi substancjami. Zgodnie z logiką ewolucyjną nie powinniśmy lubić tego napoju.
Poszukiwanie naturalnych związków, które mogą zahamować związane z wiekiem osłabienie funkcji poznawczych, stało się ostatnio popularnym kierunkiem badań nad zdrowym starzeniem się. Przewidywano, że trygonelina może być pomocna.
Antydepresanty – im dłużej zażywane, tym więcej objawów odstawiennych powodują