Liczba wyników: 290
Nowe badanie z udziałem setek tysięcy ludzi pokazuje, że większe ilości słodkich napojów w diecie oznacza wyższe ryzyko przedwczesnej śmierci. Taki związek dotyczył zarówno produktów z dodatkiem cukru, jak i tych sztucznie dosładzanych.
Szacuje się, że wiele osób chorych na cukrzycę nie ma świadomości jej obecności, co jest dla nich bardzo niebezpieczne, bo choroba wyniszcza organizm i prowadzi do poważnych powikłań, które moga skutkować śmiercią. Okazuje się jednak, że istnieje też odwrotny problem - pacjenci z cukrzycą mogą otrzymywać leczenie, które skutkuje zbyt dużym obniżeniem poziom glukozy, co również jest niebezpieczne dla zdrowia.
Dwa ostatnio przeprowadzone badania pokazały, że leki na osteoporozę mogą pomóc uchronić się przed przedwczesną śmiercią.
Napoje z kofeiną mogą wyzwalać bóle migrenowe, więc osoby zmagające się z tą dolegliwością powinny ograniczyć ilość wypijanej kawy i napojów energetycznych.
„Prosta siódemka" („Life's simple 7") to siedem modyfikowalnych czynników, które pomagają zadbać o zdrowie układu sercowo-naczyniowego. Zostały one wskazane przez Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne (American Heart Association, AHA). Zastosowanie się do tych zaleceń nie tylko obniży zagrożenie chorobami serca, ale też pomoże uniknąć demencji, mówią eksperci.
Kolejne badania pokazują, że produkty pochodzenia zwierzęcego mogą zwiększać ryzyko problemów z układem sercowo-naczyniowym.
Kobiety po menopauzie mogą pozbyć się zaburzeń w sferze seksualnej dzięki testosteronowi, mówią uczeni z Monash University w Melbourne.
Z nowych badań u myszach wynika, że dieta o niższym poziomie jednego z aminokwasów skutkowała efektywniejszym leczeniem nowotworu.
Sok wiśniowy, wypijany regularnie, może poprawić zdolności poznawcze seniorów, wynika z niewielkich badań uczonych z University of Delaware w Newark.
Banany są bogate w błonnik, a składnik ten pomaga zachować odpowiednią wagę lub stracić parę kilogramów.