Powtarzające się diety mogą prowadzić do przyrostu masy ciała, ponieważ mózg interpretuje je jako krótkie okresy głodu i nakłania organizm do magazynowania większej ilości tłuszczu na przyszłe niedobory - sugerują badania przeprowadzone przez uniwersytety w Exeter i Bristolu.
Szybka utrata wagi wpływa na masę mięśniową i może zwiększać ryzyko osteoporozy. Teraz mamy jednak dobre wiadomości dla osób przyjmujących leki na odchudzanie, które mogą być narażone na takie ryzyko. Na Uniwersytecie w Aarhus odkryto, że bimagrumab nie wykazuje takich skutków ubocznych.
Na Uniwersytecie Murdoch odkryto, że ćwiczenia o umiarkowanej intensywności mogą znacząco wpływać na hormony związane z apetytem u mężczyzn z otyłością.
Resweratrol, związek, który znajduje się m. in. w winie czy skórce winogron, pomaga zredukować tkankę tłuszczową.
Lek na odchudzanie i cukrzycę tirzepatyd może zmniejszyć ryzyko zgonu lub pogorszenia niewydolności serca.
Naukowcy z ETH w Zurychu odkryli mechanizm stojący za efektem jo-jo: komórki tłuszczowe mają „pamięć" opartą na epigenetyce.
Dietetycy zazwyczaj zalecają picie ośmiu szklanek wody dziennie. Wiele osób jednak zakłada, że również picie większej ilości wody jest zdrowe. Teraz postanowiono to sprawdzić naukowo.
Bardzo ważne jest zachowanie masy mięśni szkieletowych przy medycznie wywołanej utracie na wadze, szczególnie przy powszechnym stosowaniu agonistów receptora GLP-1. Te leki, cenione za skuteczność w leczeniu otyłości, wzbudziły obawy dotyczące potencjalnej znacznej utraty masy mięśniowej jako części procesu odchudzania.
Dobrze, jeśli wybierzesz tostowanego bajgla na śniadanie, a twój partner wybierze jajka. W rzeczywistości, jak mówią uczeni z University of Waterloo, ta różnica może pomóc ci schudnąć.
Połączenie między naszym mózgiem a narządami wewnętrznymi jest powiązane z tym, jak postrzegamy swój wygląd. Oceniono związek między obrazem ciała a przetwarzaniem przez mózg sygnałów wewnętrznych, które występują nieświadomie.
Aby utrzymać wagę pod kontrolą, ważne jest nie tylko, aby zwracać uwagę na to, co jemy, ale także na pory, w których jemy.
Najlepsze efekty utraty na wadze osiągnęli ci, którzy spożywali większe ilości białka i błonnika. Personalizacja i elastyczność również były kluczowe w tworzeniu planów, których osoby odchudzające się mogły przestrzegać w dłuższej perspektywie.
Jakkolwiek mężczyźni i kobiety z dużą masą mięśniową są mniej narażeni na śmierć z powodu chorób serca, wydaje się również, że kobiety z większą ilością tkanki są bardziej chronione przed tymi chorobami niż panie z mniejszym poziomem tkanki tłuszczowej.
Aktualne wytyczne medyczne zalecają, aby osoby we wstępnym stadium cukrzycy typu 2 straciły co najmniej 7 procent masy ciała, aby zapobiec objawom cukrzycy. Takie schudnięcie powinno oznaczać remisję glikemiczną (normalizację regulacji poziomu cukru we krwi) jako cel profilaktyki u osób ze stanem przedcukrzycowym.
Ludzie pochodzący z różnych kultur wykazują zarówno podobieństwa, jak i różnice w sposobie oceniania swojego ciała, odczuwania presji społeczno-kulturowej i przyswajania ideałów szczupłej sylwetki.