Poczucie samotności ma silniejszy negatywny wpływ na pamięć niż nawet izolacja społeczna, chociaż obydwa zjawiska stanowią znaczne ryzyko dla starzejącego się społeczeństwa.
Operacje mające na celu utratę na wadze, takie jak bajpas żołądka, mogą prowadzić do niedoboru witamin, który może powodować utratę pamięci i dezorientację, niezdolność do koordynacji ruchów i inne problemy.
Wczesne objawy językowe demencji można wykryć poprzez badanie naturalnej mowy starszych ludzi.
Dieta ketogeniczna zyskała popularność jako skuteczny sposób utraty na wadze. W badaniach na gryzoniach wykazano, że może także pomóc zachować dobrą pamięć. Teraz odkryto mechanizm, który pokazuje, dlaczego ten rodzaj odżywiania się oddziałuje na zdrowie mózgu i starzenie się.
Objawy depresyjne są powiązane z późniejszym pogorszeniem się pamięci u osób starszych, a słabsza pamięć z kolei jest powiązana z nasileniem się objawów depresyjnych w późniejszym czasie.
Witamina B6 jest ważna dla metabolizmu mózgu. Niski jej poziom wiąże się z zaburzeniami pamięci i zdolności uczenia się, nastrojem depresyjnym, a nawet depresją. U osób starszych niedobór witaminy B6 ma związek z utratą pamięci i demencją.
Chociaż stymulujące umysł czynności i doświadczenia życiowe mogą poprawić funkcje poznawcze, w tym pamięć, stres zaburza tę korzystną relację.
Krótkotrwały stres trwający zaledwie kilka godzin może zaburzyć komunikację komórek mózgowych w obszarach związanych z uczeniem się i pamięcią.
Osoby z wyższym ryzykiem rozwoju chorób układu krążenia mają wyższe prawdopodobieństwo osłabienia funkcji poznawczych, w tym więcej typowych markerów choroby Alzheimera, co sugeruje, że monitorowanie i kontrolowanie chorób serca może być kluczem do utrzymania i poprawy zdrowia poznawczego w późniejszym okresie życia.
Kobiety z zespołem policystycznych jajników częściej mogą doświadczać problemów z pamięcią i myśleniem w średnim wieku.
Wystarczyły cztery tygodnie diety składającej się z wysokoprzetworzonej żywności, by wystąpiła silna reakcja zapalna w mózgach starzejących się szczurów, której towarzyszyły oznaki utraty pamięci.
Na Uniwersytecie w Kopenhadze odkryto, że substancja znajdująca się w granatach, truskawkach i orzechach włoskich może poprawić pamięć i wspomóc leczenie choroby Alzheimera.
Ludzki mózg filtruje „zalew" doświadczeń, aby stworzyć konkretne wspomnienia. Dlaczego niektóre doświadczenia z tego szerokiego nurtu informacji zmysłowych „zapadają w pamięć", podczas gdy większość jest odrzucana przez mózg?
Ile witaminy D może poprawić pamięć, zdolność uczenia się i podejmowanie decyzji u osób starszych, a ile to za dużo?
Dieta ketogenna istotnie opóźnia osłabienie pamięci związane z chorobą Alzheimera u myszy. Takie zaburzenie u gryzoni jest porównywalne z łagodnym upośledzeniem funkcji poznawczych u ludzi, które poprzedza pełnoobjawową chorobę Alzheimera
Kapsułka z insuliną zamiast zastrzyków – łatwiejszy sposób leczenia dla diabetyków