Dieta bogata w złożone cukry i produkty obfitujące w węglowodany może prowadzić do nawrotu raka jelita grubego u pacjentów, którzy wcześniej chorowali na tę chorobę.
Nowe badania przeprowadzone na Uniwersytecie Georgii wykazały, że osoby używające e-papierosów, tradycyjnych papierosów lub obu tych produktów jednocześnie są bardziej narażone na rozwój cukrzycy.
Naukowcy znaleźli niezwykłe korzyści zdrowotne mało znanej pustynnej rośliny. Owoce Nitraria roborowskii Kom, nazywane też pustynnymi jagodami, od dawna są stosowane w medycynie tradycyjnej, a teraz wykazały silny potencjał w zwalczaniu insulinooporności i przywracaniu zdrowego metabolizmu u myszy z cukrzycą. Ekstrakt z tej rośliny nie tylko pomagał stabilizować poziom cukru we krwi, lecz także korygował szereg powiązanych zaburzeń, w tym nieprawidłowy metabolizm tłuszczów i stres oksydacyjny.
Związek obecny w dużych ilościach w orzechach, warzywach, owocach i produktach pełnoziarnistych został powiązany z lepszym zdrowiem metabolicznym i niższym poziomem stanu zapalnego.
Korzyści płynące ze spożywania żywności zawierającej naturalne cukry są w porównaniu z produktami zawierającymi cukry dodane.
Zarówno napoje słodzone cukrem, jak i te o niskiej lub zerowej zawartości kalorii wiążą się z wyższym ryzykiem chorób wątroby. Zastąpienie ich wodą obniża to ryzyko.
Guacamole może kryć w sobie klucz do walki z otyłością oraz do opóźniania lub zapobiegania cukrzycy - wynika z nowego badania zespołu naukowców z Uniwersytetu w Guelph.
Okresowe ograniczenie dostarczania energii lub posiłki przedzielanie postem mogą poprawiać poziom cukru we krwi i masę ciała u osób z otyłością i cukrzycą typu 2 - radzą eksperci z Towarzystwa Endokrynologicznego w San Francisco w Kalifornii.
Obecne wytyczne medyczne zalecają, aby osoby znajdujące się we wczesnym stadium cukrzycy typu 2 (tzw. stan przedcukrzycowy) utraciły co najmniej 7 proc. masy ciała w celu zapobiegania rozwojowi pełnoobjawowej cukrzycy. Jednal według ekspertów celem profilaktyki u osób ze stanem przedcukrzycowym lub wysokim ryzykiem cukrzycy typu 2 było osiągnięcie remisji glikemicznej (czyli normalizacji regulacji poziomu cukru we krwi).
Na całym świecie około 425 milionów osób choruje na cukrzycę. Około 75 milionów z nich codziennie wstrzykuje sobie insulinę. Już niedługo diabetycy otrzymać alternatywę dla zastrzyków i pomp insulinowych. Naukowcy odkryli nowy sposób dostarczania organizmowi tzw. inteligentnej insuliny.
Nowe badania wykorzystujące markery we krwi do pomiaru poziomu kwasu linolowego i ich związku z ryzykiem kardiometabolicznym dostarczają dowodów na to, że ten kwas tłuszczowy omega-6 może pomagać w obniżeniu ryzyka chorób serca i cukrzycy typu 2. Odkrycia podważają twierdzenia, że oleje roślinne są szkodliwe dla zdrowia kardiometabolicznego.
Wegańska dieta o niskiej zawartości tłuszczu nie tylko zmniejszyła kwasotwórczość diety w porównaniu z dietą śródziemnomorską, ale także sprzyjała utracie wagi.
Osoby z cukrzycą typu 2, które zachorują na COVID-19, mają prawie 50 proc. wyższe ryzyko trafienia na oddział intensywnej terapii, jeśli przez dłuższy czas źle kontrolowały poziom cukru we krwi.
Związek o nazwie sulforafan, występujący w kiełkach brokułów, może być powiązany z poprawą poziomu cukru we krwi u osób z prediabetycznym stanem metabolicznym, który jest „wstępem" do cukrzycy typu 2.
Liczba osób otyłych znacząco wzrosła w ostatnich dekadach, co stanowi poważne wyzwanie zarówno dla samych dotkniętych tym problemem ludzi, jak i dla systemów opieki zdrowotnej oraz medyków. Hormon insulina odgrywa kluczową rolę w rozwoju otyłości. Do niedawna istniało wiele dowodów wskazujących na to, że insulina przyczynia się do powstawania zaburzeń neurodegeneracyjnych i metabolicznych, zwłaszcza w mózgu. Teraz w Tybindze odkryto nowe przyczyny cukrzycy typu 2 i otyłości, a także roli mózgu jako kluczowego centrum kontroli.
Większe ilości witaminy C w diecie odmładzają skórę poprzez produkcję kolagenu