Liczba wyników: 4085
Orzech koli, jak sama nazwa wskazuje, to roślina związana z jednym z najpopularniejszych na napojów na świecie. Stosowany jest jednak nie tylko w przemyśle spożywczym, ale i lecznictwie - poleca się go np. na problemy trawienne, zmęczenie, czy kaca.
Rozmaryn (Rosmarinus officinalis) jest powszechną zimozieloną rośliną uprawiana w wielu różnych częściach świata. Od wieków wykorzystuje się go do celów medycznych. Tradycyjnie stosuje się go kolkę, stres, czy problemy z oddychaniem. Sprawdź, kiedy sięgać po to popularne zioło.
Rabarbar jest szeroko stosowany w tradycyjnej medycynie chińskiej. Używany jest też w kuchni i wielu ludziom kojarzy się z kompotem do letniego obiadu. Roślina może mieć też prozdrowotne zastosowanie, szczególnie w przypadku problemów żołądkowo-jelitowych.
Mangostan właściwy (łac. Garcinia mangostana) to wiecznie zielone drzewo, które rośnie w Indonezji, Malezji i Tajlandii. W tradycyjnej tajskiej medycynie części owoców tego drzewa są wykorzystywane w leczeniu wielu dolegliwości, m. in. dla zwalczania infekcji skóry, powstrzymania biegunki czy dla gojenia się ran.
Krwawnik pospolity (łac. Achillea millefolium) ma wiele zastosowań medycznych, w tym nierzadko wykorzystuje się go przy problemach żołądkowo-jelitowych i zaburzeniach pracy całego ukladu pokarmowego. Jest rośliną wieloletnią, która rośnie n. in. w Europie, Ameryce Północnej i Azji. Łacińska nazwa Achillea nawiązuje do Achillesa, który miał wykorzystywać roślinę do przyspieszenia gojenia się ran u żołnierzy.
Orzech czarny (Juglans nigra) to drzewo naturalnie rosnące w Ameryce Północnej w środkowej i wschodniej części Stanów Zjednoczonych. Jest wykorzystywane w przemyśle spożywczym i drzewnym. Ma też jednak zastosowania medyczne.
Jeśli masz nadreaktywny pęcherz, nie sięgaj po alkohol, kawę czy czekoladę. Te produkty intensyfikują kłopoty z tym narządem, podrażniają go i sprzyjają mimowolnym skurczom mięśni.
Majeranek to wieloletnie zioło stosowane na całym świecie w kulinariach i medycynie. Jest uprawiany szczególnie dla zastosowań w kuchni - stanowi składnik mieszanek ziołowych, takich jak zioła prowansalskie i Zahtar (Za`atar), ale wykazuje też dużą skuteczność leczniczą w okreslonych dolegliwościach.
Ciągłe zmaganie się ubóstwem i zamartwianie o pieniądze na podstawowe potrzeby życiowe wymaga tyle energii psychicznej, że biednym nie starcza już „siły" na intelektualne zaangażowanie w inne dziedziny życia. Bieda wręcz ogłupia.
Jęczmień to rodzaj zboża, ale jego właściwości pozwalają umieścić go na liście ziołowych hitów. Jęczmień kojarzy się z łagodnym rytmem piosenki Stinga „Fields of Glod". Zboże cieszy oko rozpościerając się „złotem" po szerokich połaciach pól. W kręgach botanicznych roślina jest określana jako Hordeum distichon i jest spokrewniona z rodziną traw.
Starszy wiek – kolejne pokolenia uważają, że zaczyna się później