Liczba wyników: 1702
Białka sojowe i pszeniczne pomagają budować starzejące się mięśnie, nie są jednak tak w tym skuteczne, jak białka zwierzęce.
Naukowcy odkryli, że bajkaleina istotnie obniża ciśnienie w oku i może działać jako naturalny środek ograniczający rozwój jaskry.
Naukowcy z Technion-Israel Institute of Technology wykazali w badaniach na zwierzętach, że nadmierna ilość fruktozy przyspiesza procesy starzenia się.
Dodawaj różnych przypraw do posiłku - to niezawodny sposób nie tylko na sprawienie, że będzie smaczniejszy, ale też może przydać korzyści zdrowotnych.
Institute of Food Technologists (IFT) podaje listę ośmiu składników, które mogą pomóc utrzymać mózg w dobrej kondycji.
Pracowncy z Institute of Transformative Bio-Molecules Uniwersytetu w Nagoja w Japonii, zbadali mechanizmu leżący u podstaw sezonowych zaburzeń nastroju i zidentyfikowali lek, który chroni przed depresją, dzięki badaniu zachowania rybek akwariowych medaka (ryżówek japońskich).
Jeden z pierwiastków pomaga skrócić czas trwania przeziębienia - rzecz dotyczy cynku.
Ile razy słyszałeś od rodziny i znajomych zdanie: „data ważności upłynęła, ale to stało w lodówce, więc spokojnie można zjeść?" Po pierwsze wielu z nas jest nauczonych, by nie marnować jedzenia, po drugie ludziom po prostu szkoda pozbywać się czegoś, co jeszcze można by wykorzystać. Takie zachowanie w najlepszym przypadku oznacza dojedzenie resztek i uzyskanie więcej wolnego miejsca w szafce czy lodówce, w najgorszym jednak doprowadzi do bardzo poważnego zatrucia zagrażającego zdrowiu, a nawet życiu.
Uprawy jęczmienia nie tylko cieszą oko pięknym złotawym kolorem, ale też są ważnym elementem naszej diety - jęczmień to pożywana, wzmacniająca nas roślina.
Otyłość i nadwaga to jedne z najpowszechniejszych obecnie dolegliwości, stąd uczeni poszukują sposobów na skuteczniejszą walkę z ich skutkami. Taką nadzieję daje odkryte niedawno białko o wysokiej ekspresji w tkance tłuszczowej.
Aktywność na świeżym powietrzu pomaga uchronić się przed chorobami przewlekłymi