Nasz akt urodzenia może wskazywać 65 lat, ale mózg może funkcjonować tak, jakby był o dziesięć lat młodszy lub starszy, w zależności od doświadczeń i nawyków, które kształtują codzienne życie.
Naukowcy od dawna wiedzą, że problemy zdrowotne dotyczące ciała mogą wpływać także na mózg. Otyłość, nadciśnienie i insulinooporność przeciążają układ metaboliczny i naczyniowy, co z czasem przyspiesza pogorszenie funkcji poznawczych i zwiększa ryzyko choroby Alzheimera. Najnowsze badania sugerują jednak, że te negatywne skutki mogą pojawiać się znacznie wcześniej, już u młodych osób dorosłych.
Zielona dieta śródziemnomorska może chronić przed starzeniem się mózgu poprzez redukcję markerów białkowych związanych z osłabieniem funkcji poznawczych.
Regularne ćwiczenia aerobowe mogą znacząco zmniejszyć markery choroby związane z chorobą Alzheimera - wynika z nowych badań prowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu w Bristolu i Uniwersytetu w São Paulo.
Eksperci z Uniwersytetu w Nottingham wykazali, że pandemia Covid-19 mogła przyspieszyć proces starzenia się mózgu u ludzi, nawet jeśli nigdy nie zostali zakażeni wirusem.
Przeanalizowano obrazy mózgu 70-latków i oszacowano biologiczny wiek tych narządów. Jak odkryto, czynniki szkodliwe dla zdrowia naczyń, takie jak stany zapalne i wysoki poziom glukozy, są powiązane z mózgiem wyglądającym na starszy niż wynika to wieku metrykalnego, podczas gdy zdrowy styl życia był związany z młodszym obrazem tego organu.
W krajach o większych nierównościach - ekonomicznych, związanych z zanieczyszczeniem lub chorobami - ludzie cechują się starszym biologicznym wiekiem mózgu, mówią eksperci z University of Surrey.
Dieta ketogeniczna zyskała popularność jako skuteczny sposób utraty na wadze. W badaniach na gryzoniach wykazano, że może także pomóc zachować dobrą pamięć. Teraz odkryto mechanizm, który pokazuje, dlaczego ten rodzaj odżywiania się oddziałuje na zdrowie mózgu i starzenie się.
Szacując wiek mózgu ludzi na podstawie skanów MRI z wykorzystaniem uczenia się maszynowego określono różne czynniki ryzyka przedwczesnego starzenia się mózgu.
Starzenie się mózgu jest przyspieszone o około 26 proc. u osób z postępującą cukrzycą typu 2 w porównaniu z ludźmi bez tej choroby.
Wszyscy się starzeją, nie każdy jednak czuje się na swój wiek. Okazuje się, że subiektywne odczucia co do ilości lat, mogą odzwierciedlać starzenie się mózgu. Korzystając ze skanów mózgu MRI, odkryto, że seniorzy, którzy czują się młodziej niż wynika to z ich metrykalnego wieku mają mniej oznak starzenia się mózgu w porównaniu z tymi, którzy czują się na swój wiek lub starzej.
Osoby z różnych grup wiekowych wzięły udział w eksperymencie, w którym opuszkami palców miały wyczuć dwie znajdujące się dość blisko siebie igły. Starsi uczestnicy postrzegali te dwa punkty jako jeden, nawet jeśli igły znajdowały się dość daleko od siebie, tymczasem osoby młodsze rozróżniały je jako dwa odrębne punkty, co świadczy o osłabionej percepcji dotykowej seniorów. To zaburzone odczuwanie, którego doświadczają ludzie starsi, idzie w parze z przestrzennym wzmocnieniem aktywności mózgu, które określa się jako mechanizm kompensacyjny.
Interakcje społeczne, które dostarczają nam wsparcia, są ważne dla powstrzymania osłabienia zdolności poznawczych, jakie zachodzą podczas starzenia się mózgu.
Przewiduje się, że na całym świecie do roku 2050 nawet 152 miliony ludzi zachoruje na chorobę Alzheimera. Jak dotąd nie ma leków, które mogłyby w istotny sposób zapobiec rozwojowi tej formy demencji i odwrócić zaburzenia funkcji poznawczych. Coraz więcej dowodów wskazuje jednak, że odpowiedni styl życia i dbanie o zdrowie naczyń krwionośnych ma korzystny wpływ na ogólną wydajność poznawczą. Okazuje się, że dobrostan psychiczny i osłabianie wpływu stresu, np. poprzez praktykowanie medytacji, może osłabić wiele czynników ryzyka choroby Alzheimera.
Institute of Food Technologists (IFT) podaje listę ośmiu składników, które mogą pomóc utrzymać mózg w dobrej kondycji.