Liczba wyników: 2177
Upały powodują, że w naszym organizmie bardzo szybko występuje niedobór elektrolitów, a to powoduje osłabienie i problemy z sercem. Pocąc się organizm traci cenne witaminy. By temu zapobiec, powinniśmy pić dużo soków i uzupełniać braki magnezu i potasu.
Jedzenie większej ilości świeżych owoców jest związane z niższym ryzykiem cukrzycy typu 2, natomiast picie wielu soków owocowych ma odwrotny skutek...
Sok z buraków można polecać nie tylko sportowcom w celu poprawy ich wydolności. Właściwości tych warzyw mogą pomóc osobom starszym lub osobom z chorobami serca i płuc cieszyć się bardziej aktywnym życiem.
W badaniach na myszach odkryto, że sok z gorzkiego melona (Momordica charantia) ogranicza zdolność komórek raka trzustki do metabolizowania glukozy, przez co komórki te tracą źródło energii i umierają.
Junk food czy fast food, czyli śmieciowe jedzenie, stało się powszechnie dostępne i chociaż nasza wiedza dietetyczna jest coraz szersza, współczesny styl życia sprzyja wyborowi niezdrowych przekąsek i „ciężkich", ale szybko podawanych posiłków. Okazuje się, że efekty takiego jedzenia można złagodzić dzieki piciu soku pomarańczowego.
Uczeni z Uniwersytetu Kentucky ustalili, że arbuz może mieć działanie zapobiegające rozwojowi miażdżycy.
Wysoka ilość azotanów występujących w soku z buraków skutkuje silnym wzrostem siły mięśni u chorych na serce.
Kapusta kiszona stanowi niezwykle bogate źródło witamin z grupy B, witamin C, K, a także żelaza, potasu, wapnia i błonnika. Okazuje się zatem być świetnym sposobem na wzmocnienie organizmu na czas zwiększonej zachorowalności na grypę i dużego prawdopodobieństwa przeziębienia.
Co umieścić w jadłospisie - pomarańcze czy sok pomarańczowy? Uczeni postanowili to sprawdzić.
Sok z czarnych jagód ma niezwykłą moc - pozwoli zachować młodość umysłu i to pomimo upływu lat.