Na University College Cork odkryto mechanizmy metaboliczne, które wyjaśniają, w jaki sposób ćwiczenia fizyczne mogą przeciwdziałać negatywnym skutkom zachowań wywołanych przez zachodnią dietę typu „cafeteria", bogatą w tłuszcze i cukry. Wyniki pokazują, że dobrowolny wysiłek fizyczny może zmniejszać objawy depresyjne spowodowane niezdrowym odżywianiem, a w proces ten zaangażowane są zarówno hormony krążące we krwi, jak i metabolity wytwarzane w jelitach.
Korzystanie z aplikacji do ćwiczenia mózgu pomaga ludziom jeść mniej śmieciowego jedzenia i schudnąć.
Najbardziej przetworzone produkty są najtańsze, a świeże artykuły drożeją. W efekcie ci, którzy niewiele zarabiają, stosują najmniej zdrową dietę.
Serwowanie sobie tak zwanego „śmieciowego jedzenia" oznacza wyższe zagrożenie nowotworami, ostrzegają francuscy i brazylijscy uczeni.
Junk food czy fast food, czyli śmieciowe jedzenie, stało się powszechnie dostępne i chociaż nasza wiedza dietetyczna jest coraz szersza, współczesny styl życia sprzyja wyborowi niezdrowych przekąsek i „ciężkich", ale szybko podawanych posiłków. Okazuje się, że efekty takiego jedzenia można złagodzić dzieki piciu soku pomarańczowego.
Niczym grzyby po deszczu wyrosły bary podające fast food czy też junk food - które jest tanie i łatwe w produkcji oraz przechowywaniu, ale zawiera wiele niekorzystnych dla organizmu substancji.
Przynajmniej w Chinach - tak wynika z brytyjskich badań.
Rak trzustki to relatywnie rzadka, ale bardzo śmiertelna forma nowotworu. Okazuje się jednak, że można znacząco obniżyć ryzyko jej rozwoju dzięki stosowaniu dobrej diety.
Większe ilości witaminy C w diecie odmładzają skórę poprzez produkcję kolagenu