Nowe badanie ujawnia pięć mechanizmów, poprzez które mikroplastik może wywoływać stan zapalny i powodować uszkodzenia w mózgu.
Nowe badania sugerują, że bardzo niski poziom witaminy D może zwiększać ryzyko depresji, choć zależność ta nie jest prosta ani jednokierunkowa.
Naukowcy znaleźli niezwykłe korzyści zdrowotne mało znanej pustynnej rośliny. Owoce Nitraria roborowskii Kom, nazywane też pustynnymi jagodami, od dawna są stosowane w medycynie tradycyjnej, a teraz wykazały silny potencjał w zwalczaniu insulinooporności i przywracaniu zdrowego metabolizmu u myszy z cukrzycą. Ekstrakt z tej rośliny nie tylko pomagał stabilizować poziom cukru we krwi, lecz także korygował szereg powiązanych zaburzeń, w tym nieprawidłowy metabolizm tłuszczów i stres oksydacyjny.
Utrzymujące się ekstremalne upały mogą nasilić osłabienie funkcji poznawczych wśród wrażliwych grup, w tym ludzi starszych i biedniejszych.
Pomarańcze i inne owoce cytrusowe są dla nas dobre - zawierają wiele witamin i korzystnych zawiązków, takich jak przeciwutleniacze, które pomagają zachować zdrowie. Wspomniane owoce pomagają również powstrzymywać szkodliwe skutki otyłości u myszy karmionych wysokotłuszczową dietą popularną na Zachodzie.
Aronia cieszy się szczególną popularnością w Ameryce, gdzie od wieków jada się ją w suszonej postaci i przygotowuje herbatę z tego owocu. Także u nas chętnie sięga się po aroniowe produkty, m. in. soki. Owoce te zawierają silne przeciwutleniacze i dlatego można je znaleźć w alejkach ze „zdrową żywnością" w aptekach i sklepach spożywczych.
Osoby z wyższym poziomem przeciwutleniaczy we krwi mogą być mniej narażone na rozwój demencji.
Następnym razem, gdy będziesz przygotowywać sałatkę, możesz rozważyć dodanie do niej grzybów. To dlatego, że większa ich ilość wiąże się z niższym ryzykiem nowotworu, mówią eksperci z Penn State.
Wiadomo już, że suszone śliwki są dobre dla jelit, ale nowe badania z Penn State sugerują, że owoce te być też korzystne dla zdrowia kości.
Ubiegły sezon grzybowy był bardzo udany i jeśli część zasuszyliście lub zamarynowaliście, dodawajcie grzyby do przygotowywanych posiłków - pomagają obniżyć ryzyko raka, mówią eksperci z Penn State.
Sproszkowane kakao podawane myszom karmionym produktami wysokotłuszczowymi pomogło osłabić choroby wątroby u tych gryzoni.
Dieta bogata w owoce i warzywa może być dobrą obroną przed rakiem prostaty, mówią medycy z Case Western Reserve University.
Dieta wysokotłuszczowa może aktywować reakcję serca, która powoduje destrukcyjny wzrost tego organu i prowadzi do większego ryzyka zawału serca.
Siwe włosy mają związek ze zwiększonym ryzykiem chorób serca u mężczyzn.
Osoby z nawracającymi depresjami lub narażone na przewlekły stres mają krótsze telomery w białych krwinkach, mówią badacze z Uniwersytetu w Umeå w Szwecji.
Większe ilości witaminy C w diecie odmładzają skórę poprzez produkcję kolagenu