Stewia może być czymś więcej niskokalorycznym zamiennikiem cukru. Jak wykazał zespół badaczy z Uniwersytetu w Hiroszimie, ekstrakt ze stewii sfermentowany z bakteriami wyizolowanymi z liści bananowca zabija komórki raka trzustki, nie szkodząc przy tym zdrowym komórkom nerek.
Nowe badanie sugeruje, że osoby chore na raka z grupami krwi innymi niż 0 (A, B i AB) są bardziej narażone na rozwój żylnej choroby zakrzepowo-zatorowej (venous thromboembolism, VTE) trzy miesiące po diagnozie.
Dodanie dużej dawki dożylnej (IV) witaminy C do chemioterapii mogą podwoić czas przeżycia pacjentów w późnym stadium przerzutowego raka trzustki z ośmiu do szesnastu miesięcy - wynika z ostatnich badań.
W obliczu alarmującego wzrostu liczby osób poniżej 50 roku życia, u których diagnozuje się raka jelita grubego, eksperci apelują ludzi do zwiększenia spożycia błonnika i poprawy nawyków żywieniowych, jeśli chcą zmniejszyć ryzyko śmiertelnych nowotworów układu pokarmowego.
Statyny - powszechnie stosowane leki obniżające cholesterol - mogą blokować określony szlak zaangażowany w rozwój raka wynikający z przewlekłego stanu zapalnego.
Brokuły, kapusta, rzepa i gorczyca - ich codzienne jedzenie chroni przed większością nowotworów.
Coraz wyższy poziom otyłości zwiększa obciążenie nowotworami na całym świecie, mówią medycy z University of Queensland.
Zioło stosowane w medycynie tradycyjnej wielu krajów Bliskiego Wschodu może pomóc w walce z rakiem trzustki, jednym z najtrudniejszych do leczenia nowotworów. Jak odkryto, tymochinon, składnik oleju z nasion czarnuszki siewnej, blokuje wzrost komórek raka trzustki, a także niszczy je.
Kwas acetylosalicylowy może zmniejszać ryzyko nowotworów układu pokarmowego o 22 do nawet 38 proc.
Osoby z nowotworami i grupami krwi innymi niż 0 mają wyższe ryzyko rozwoju żylnej choroby zakrzepowo-zatorowej (ŻChZZ), czyli zakrzepów krwi w żyłach, trzy miesiące po wstępnej diagnozie.
Osoby z niealkoholową stłuszczeniową chorobą wątroby (NAFLD) i olbrzymią otyłością (wskaźnik masy ciała > 40), które przeszły operację bariatryczną, były później znacznie mniej narażone na poważne zdarzenia sercowo-naczyniowe.
Seler, karczochy i zioła, szczególnie meksykańskie oregano, zawierają apigeninę i luteolinę, flawonoidy, które zabijają komórki raka trzustki.
W badaniach na myszach odkryto, że sok z gorzkiego melona (Momordica charantia) ogranicza zdolność komórek raka trzustki do metabolizowania glukozy, przez co komórki te tracą źródło energii i umierają.
Zioło stosowane w medycynie tradycyjnej w krajach Bliskiego Wschodu może pomóc w walce z rakiem trzustki, który jest jednym z najtrudniejszych nowotworów do leczenia. Naukowcy z Uniwersytetu Thomasa Jeffersona w Filadelfii odkryli, że tymochinon, ekstrakt z nasion czarnuszki siewnej (Nigella sativa), blokuje wzrost komórek raka trzustki i usprawnia proces zaprogramowanej śmierci komórek nowotworowych.
Cukier różnego rodzaju jest są potrzebny, aby dostarczyć nam energii i w umiarkowanych dawkach przyczynia się do dobrego samopoczucia. Jego utrzymujcy się nadmiar jednak uszkadza komórki, a także może zwiększyć ryzyko rozwoju raka. Paracelsus miał rację, gdy mówił, że dawka substancji może stać się trucizną.
Większe ilości witaminy C w diecie odmładzają skórę poprzez produkcję kolagenu