Liczba wyników: 1663
Aronia cieszy się szczególną popularnością w Ameryce, gdzie od wieków jada się ją w suszonej postaci i przygotowuje herbatę z tego owocu. Także u nas chętnie sięga się po aroniowe produkty, m. in. soki. Owoce te zawierają silne przeciwutleniacze i dlatego można je znaleźć w alejkach ze „zdrową żywnością" w aptekach i sklepach spożywczych.
Osoby, które są genetycznie bardziej narażone na udar mózgu, mogą obniżyć jego ryzyko nawet o 43 proc. prowadząc styl życia zdrowy dla układu sercowo-naczyniowego.
Dostarczanie sobie większej ilości białka podczas diety skutkuje lepszymi wyborami żywieniowymi i pomaga uniknąć utraty beztłuszczowej masy ciała.
Kakao obniża ciśnienie krwi i zmniejsza sztywność tętnic - jedynie wówczas jednak, gdy ciśnienie jest podwyższone, mówią uczeni z Uniwersytetu Surrey.
Sekret zdrowszej skóry i stawów może tkwić w mikroorganizmach jelit. Dieta bogata w cukier i tłuszcz zaburza równowagę kultury mikrobiologicznej jelit i może przyczyniać się do stanów zapalnych chorób skóry, takich jak łuszczyca.
Niedobory snu, czyli odpoczynek poniżej siedmiu godzin na dobę, oznacza częstsze niewłaściwe wybory dietetyczne.
Siedem zdrowych nawyków i czynników związanych ze stylem życia może odgrywać istotną rolę w obniżaniu prawdopodobieństwa demencji u osób z najwyższym ryzykiem genetycznym tej choroby, zapewniają eksperci.
Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie. Wielu z nas zaczyna od niej dzień i nie kończy na jednej filiżance. Jak się okazuje, napój ten może dać wiele korzyści prozdrowotnych, nawet przedłużyć życie.
Szacuje się, że 30 proc. ludzi zmaga się z bezsennością. Jak uważają eksperci z Columbia University, częściowo można za to winić dietę.
Ludzie, którzy często gotują posiłki w domu, jedzą zdrowiej i dostarczają sobie mniej kalorii niż ci, którzy rzadko decydują się na samodzielne przygotowanie posiłków.
Aktywność na świeżym powietrzu pomaga uchronić się przed chorobami przewlekłymi