Włączenie białej fasoli do codziennej diety zwiększa różnorodność mikrobiomu jelitowego, co może wspierać profilaktykę i leczenie nowotworów.
Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Riverside odkryli, że diety bogate w olej sojowy mogą poważnie szkodzić zdrowiu jelit i zwiększać podatność na choroby zapalne jelit (IBD). Główny składnik oleju - kwas linolowy - sprzyja rozwojowi szkodliwych bakterii E. coli i jednocześnie eliminuje pożyteczne bakterie jelitowe. Osłabia także barierę jelitową, co umożliwia przenikanie toksyn do krwiobiegu.
Leki przyjmowane przez człowieka wiele lat temu mogą wciąż wpływać na drobnoustroje żyjących w jego jelitach - wynika z badania przeprowadzonego przez uczonych z Uniwersytetu w Tartu w Estonii.
Okazuje się, że zagęstniki na bazie celulozy, obecne w wielu popularnych produktach spożywczych, mogą być trawione w ludzkim przewodzie pokarmowym.
Eksperci ustalili sposób komunikacji między jelitami a mózgiem i ujawnili istnienie tzw. „zmysłu neurobiotycznego" - nowo zidentyfikowanego systemu, który pozwala mózgowi reagować w czasie rzeczywistym na sygnały pochodzące od mikroorganizmów zamieszkujących nasze jelita.
W Japonii odkryto nowy sposób na zmniejszenie otyłości. Badanie wykazało, że dostarczanie jelitom dodatkowego octanu – jednego z krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych powstających w procesie fermentacji błonnika – zmniejsza ilość tkanki tłuszczowej oraz tłuszczu w wątrobie zarówno u myszy o prawidłowej masie ciała, jak i u osobników otyłych, pod warunkiem, że w ich jelitach obecne są również bakterie z rodzaju Bacteroides. Gdy oba te warunki są spełnione, bakterie jelitowe mogą usuwać więcej cukrów z przewodu pokarmowego i wspomagać spalanie tłuszczów na energię przez organizm gospodarza.
Na Cedars-Sinai sprawdzono, czy specjalna dieta może złagodzić objawy zaburzeń żołądkowo-jelitowych związanych z zaburzeniem równowagi mikrobioty jelitowej.
Czy kiszona kapusta to coś więcej niż tylko kwaśny dodatek? Na Uniwersytecie Kalifornijskim w Davis ustalono, że fermentowana kapusta może wspierać zdrowie jelit - kluczowego elementu ogólnego zdrowia, który odpowiada za trawienie i ochronę przed chorobami.
Australijscy naukowcy dokonali nowej klasyfikacji błonnika pokarmowego - wykraczającej poza dotychczasowy podział na błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny - aby lepiej wspierać decyzje żywieniowe oraz opracowywanie produktów zdrowotnych.
Produkty bogate we flawonoidy, w tym owoce jagodowe, jabłka, gruszki i wino, wydają się mieć pozytywny wpływ na poziom ciśnienia krwi, a związek ten jest częściowo wyjaśniony przez cechy mikrobiomu jelitowego.
Wiadomo, że picie słodkich napojów zwiększa ryzyko cukrzycy, ale mechanizm stojący za tym związkiem pozostawał niejasny. Teraz naukowcy pokazali, że metabolity wytwarzane przez mikroby jelitowe mogą odgrywać tu rolę.
Grupa bakterii zwana Enterobacteriaceae, w tym Klebsiella pneumoniae, Shigella, E. coli i inne, jest obecna w niewielkich ilościach jako część zdrowego mikrobiomu jelitowego człowieka. Jednak w dużych ilościach - na przykład spowodowanych nasilonym stanem zapalnym w organizmie lub spożyciem skażonej żywności - bakterie te mogą powodować choroby. W skrajnych przypadkach zbyt duża ilość Enterobacteriaceae w jelitach może zagrażać życiu.
Sok z czarnego bzu może być skutecznym narzędziem do kontrolowania masy ciała i poprawy zdrowia metabolicznego, mówią eksperci z Washington State University.
Emulgatory, które są dodawane do większości przetworzonych produktów spożywczych dla poprawy tekstury i wydłużenia okresu przydatności do spożycia, mogą zmieniać bakterie jelitowe, sprzyjając zapaleniu jelit i rakowi jelita grubego.
Dym papierosowy może powodować zaburzenia mikrobioty ustno-gardłowej, które pogarszają przebieg infekcji wirusem grypy typu A.
Infekcja Covid-19 przyspiesza starzenie się naczyń krwionośnych