Liczba wyników: 1217
Dieta z większą ilością glutenu może wiązać się z niższym ryzykiem zachorowania na cukrzycę typu 2.
Zajęci pracą i innymi obowiązkami, niektórzy ludzie umiarkowane lub intensywne ćwiczenia podejmują tylko w jeden lub dwa dni w tygodniu, czy po prostu w weekend. Okazuje się jednak, że taka aktywność wystarczy, aby obniżyć ryzyko 264 chorób i jest równie skuteczna w zmniejszaniu tego zagrożenia, co bardziej równomiernie rozłożona aktywność fizyczna.
Regularne spożywanie umiarkowanych ilości kawy i kofeiny może mieć działanie ochronne przed rozwojem wielu chorób kardiometabolicznych, w tym cukrzycy typu 2, choroby wieńcowej i udaru
Zapomnij o kremach z retinolem, badacze z Edith Cowan University (ECU) uważają, że podróżowanie może być najlepszym sposobem na hamowanie przedwczesnego starzenia się.
Większe spożycie żelaza hemowego, rodzaju pierwiastka występującego w czerwonym mięsie i innych produktach zwierzęcych - w przeciwieństwie do żelaza niehemowego, występującego głównie w produktach pochodzenia roślinnego - jest związane z wyższym ryzykiem zachorowania na cukrzycę typu 2.
U pacjentów ze wstrząsem mózgu skan jako obrazowanie tensora dyfuzji MRI może pomóc zidentyfikować jedną na trzy osoby, u których wystąpią uporczywe objawy.
Dieta bogata w magnez jest kluczowa dla naszego zdrowia - zmniejsza ryzyko uszkodzenia DNA i wystąpienia przewlekłych chorób zwyrodnieniowych.
Wiele kosmetyków sprzedawanych w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie prawdopodobnie zawiera duże ilości substancji per- i polifluoroalkilowych (PFAS), czyli potencjalnie toksyczne substancje powodujących szereg poważnych schorzeń, ostrzegają eksperci z Uniwersytetu Notre Dame w USA.
U osób, u których niedawno zdiagnozowano migotanie przedsionków (AF), najczęstszy nieregularny rytm serca, ryzyko wystąpienia demencji jest nieco wyższe w porównaniu z ludźmi bez tej choroby.
Statyny - powszechnie stosowane leki obniżające cholesterol - mogą blokować określony szlak zaangażowany w rozwój raka wynikający z przewlekłego stanu zapalnego.