Osoby jedzące różnorodne pokarmy bogate we flawonoidy - takie jak herbata, jagody, ciemna czekolada czy jabłka - mogą zmniejszyć ryzyko rozwoju poważnych schorzeń zdrowotnych i mają potencjał, by żyć dłużej.
Oto może być kolejny powód, by cieszyć się codzienną filiżanką herbaty lub kawałkiem gorzkiej czekolady - nowe badanie przeprowadzone przez University of Surrey wykazało, że naturalnie występujące związki zwane flawan-3-olami - obecne w kakao, herbacie, jabłkach i winogronach - mogą poprawiać ciśnienie krwi oraz stan naszych naczyń krwionośnych.
Większa ilość w diecie czarnej herbaty, jabłek oraz powoców jagodowych i cytrusowych może sprzyjać zdrowemu starzeniu się.
Herbata zawiera flawonoidy, takie jak katechiny, które mają liczne korzyści zdrowotne. Teraz naukowcy z Instytutu Technologii w Nagoi (Japonia) odkryli, że szkliwienie ceramicznych zestawów do herbaty odgrywa kluczową rolę w zatrzymywaniu korzystnych składników tego napoju. Badając wpływ różnych szkliw na zawartość katechin w zielonej herbacie, stwierdzili, że wybór materiałów szkliwa wpływa na stężenie tych związków, a także na kolor i smak herbaty.
Regularne spożywanie umiarkowanych ilości kawy i kofeiny może mieć działanie ochronne przed rozwojem wielu chorób kardiometabolicznych, w tym cukrzycy typu 2, choroby wieńcowej i udaru
Picie kawy lub herbaty może wiązać się z niższym ryzykiem udaru i demencji.
Częste picie napojów gazowanych i soków owocowych wiąże się ze zwiększonym ryzykiem udaru mózgu, ostrzegają eksperci z University of Galway i McMaster University. ponadto picie więcej niż czterech filiżanek kawy dziennie również zwiększa ryzyko udaru.
Mężczyźni chorzy na raka prostaty mogą znacznie zmniejszyć ryzyko pogorszenia się choroby, jedząc więcej owoców, warzyw, orzechów i oliwy z oliwek, radzą uczeni z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Francisco.
Mamy dobrą wiadomość na temat kakao: naukowcy z Cornell University wykazali, że ten popularny napój zawiera więcej przeciwutleniaczy na filiżankę niż podobna porcja czerwonego wina lub herbaty i może być zdrowszym wyborem.
Kobiety, które codziennie piją filiżankę kawy, są bardziej aktywne fizycznie.
Zwiększenie ilości białka w diecie i regularne picie herbaty lub kawy może pomóc zmniejszyć ryzyko złamania szyjki kości udowej u kobiet.
Wypijana codziennie filiżanka herbaty może pomóc cieszyć się lepszym zdrowiem w starszym wieku.
Kilka czynników stylu życia ma znaczący wpływ na nasilenie objawów refluksu. Z dolegliwością często można skutecznie walczyć bez stosowania leków
Filiżanka dobrej herbaty może być dobrym rozwiązaniem w celu pozbycia się niekorzystnych mikroorganizmów i przeprowadzenia detoksykacji.
Jak pokazały testy z udziałem osób w wieku 50-74 lata, picie kawy lub herbaty może wiązać się z niższym ryzykiem udaru mózgu i demencji. Serwowanie sobie kawy oznaczało też mniejsze zagrożenie otępienia poudarowego.