Coraz większe spożycie ultraprzetworzonej żywności (ultraprocessed foods, UPF) przyczynia się do problemów zdrowotnych, takich jak choroby serca, otyłość, cukrzyca typu 2 czy udary. Większość UPF ma niską wartość odżywczą, jest bogata w tłuszcze nasycone, dodatkowy cukier i sól, co negatywnie wpływa na zdrowie kardiometaboliczne.
Nowe badania wykorzystujące markery we krwi do pomiaru poziomu kwasu linolowego i ich związku z ryzykiem kardiometabolicznym dostarczają dowodów na to, że ten kwas tłuszczowy omega-6 może pomagać w obniżeniu ryzyka chorób serca i cukrzycy typu 2. Odkrycia podważają twierdzenia, że oleje roślinne są szkodliwe dla zdrowia kardiometabolicznego.
Regularne spożywanie umiarkowanych ilości kawy i kofeiny może mieć działanie ochronne przed rozwojem wielu chorób kardiometabolicznych, w tym cukrzycy typu 2, choroby wieńcowej i udaru
Genetyczna predyspozycja do większej siły mięśni wiąże się z dłuższym życiem i niższym ryzykiem rozwoju różnych chorób.
Kilkutygodniowa dieta o nikłej ilości węglowodanów poprawiła skład ciała, dystrybucję tłuszczu w organizmie i zdrowie metaboliczne.