Liczba wyników: 818
Przyjmowanie wyższych niż zalecane dawek witaminy D przez pięć lat zmniejszyło ryzyko migotania przedsionków u seniorów, mówią medycy z Uniwersytetu Wschodniej Finlandii.
Jak to się dzieje, że niektórzy ludzie dożywają 100 lat i to bez szczególnej opieki medycznej?
Długotrwałe picie alkoholu może powodować, że ludzie są bardziej wrażliwi na ból.
Picie kefiru może mieć pozytywny wpływ na ciśnienie krwi poprzez poprawę komunikacji między jelitami i mózgiem.
Tradycyjne ogórki kiszone są wytwarzane przez fermentację tych warzyw w słonej wodzie, ale błyskawicznie można uzyskać pikle, po prostu zalewając ogórki gorącym octem z wodą.
Enzym wytwarzany podczas fermentacji warzywa powszechnego w kuchni japońskiej może zwiększać ilość co najmniej jednej pożytecznej bakterii związanej ze zdrowiem okrężnicy.
Sposób, w jaki oddychamy, może wpływać na to, na ile nasze wspomnienia są konsolidowane (wzmacniane i stabilizowane).
Zioło stosowane w medycynie tradycyjnej wielu krajów Bliskiego Wschodu może pomóc w walce z rakiem trzustki, jednym z najtrudniejszych do leczenia nowotworów. Jak odkryto, tymochinon, składnik oleju z nasion czarnuszki siewnej, blokuje wzrost komórek raka trzustki, a także niszczy je.
Odpowiedni poziom witaminy D może być pomocny zarówno w zapobieganiu nowotworom, jak i poprawić rokowania w przypadku różnych form raka.
Wyższa ilość wysokoprzetworzonej żywności w diecie wiązać się ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na raka i śmierci z jego powodu.