Jazda na rowerze odgrywa kluczową rolę w wydłużaniu życia i poprawie zdrowia osób starszych.
Naukowcy z Uniwersytetu w Bazylei w Szwajcarii odkryli, że niektóre składniki odżywcze mogą wywoływać łagodną reakcję stresową u nicieni. Co zaskakujące, reakcja ta nie szkodzi tym zwierzętom - wręcz przeciwnie, pomaga im zachować lepsze zdrowie w miarę starzenia się.
Fińska Ostrobotnia została zidentyfikowana jako możliwy region typu Blue Zone (Strefa Błękitna), czyli obszar, w którym ludzie żyją wyjątkowo długo, często przekraczając wiek 100 lat, dzięki stylowi życia łączącemu aktywność fizyczną, niski poziom stresu, dobre relacje społeczne, dietę opartą na nieprzetworzonej żywności oraz niską zapadalność na choroby. W innych regionach jednak styl życia i wyniki zdrowotne nie zawsze szły ze sobą w parze.
Zdrowa dieta może spowolnić rozwój chorób przewlekłych u osób starszych, a diety prozapalne przyspieszają ten proces,wsjkazują eksperci z Karolinska Institutet w Sztokholmie i piszą, po jakie produkty warto sięgać.
Wraz z wiekiem zmienia się to, co i ile jemy. Mniej wiadomo jednak o tym, jak czas spożywania posiłków wpływa na nasze zdrowie. Naukowcy z Mass General Brigham zbadali zmiany w czasie posiłków u osób starszych i odkryli, że wraz z wiekiem ludzie stopniowo przesuwają godziny jedzenia. Zidentyfikowali też czynniki, które mogą przyczyniać się do tych zmian, oraz określone wzorce związane z wcześniejszym ryzykiem zgonu.
Czas zdolności do rodzenia dzieci ma znaczenie, jeśli chodzi o starzenie się i choroby związane z wiekiem.
Oceany i morza wiążą się z korzyściami, których nie obserwuje się w pobliżu śródlądowych zbiorników wodnych.
Bycie konsekwentnie aktywnym fizycznie w dorosłym życiu wiąże się z 30-40 proc. niższym ryzykiem przedwczesnego zgonu z jakiejkolwiek przyczyny w późniejszym okresie życia, podczas gdy zwiększenie poziomu aktywności z tego poniżej zaleceń zdrowotnych do tego rekomendowanego wiąże się z 20-25 proc. niższym ryzykiem.
Medycy z Uniwersytetu w Osace ocenili wpływ modyfikacji zachowań związanych ze stylem życia na długość życia od wieku średniego wzwyż. Naukowcy stwierdzili, że przyjęcie pięciu lub więcej zdrowych nawyków wydłużało życie nawet u osób powyżej 80-go roku życia, w tym także u osób z chorobami przewlekłymi.
Podczas okresu okołomenopauzalnego tylko 1 na 5 kobiet osiąga optymalne wyniki w ocenie zdrowia według narzędzia Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego, znanego jako Life's Essential 8 (LE8). Spośród ośmiu komponentów tego narzędzia cztery - poziom glukozy we krwi, ciśnienie krwi, jakość snu i palenie papierosów - odgrywają kluczową rolę w kształtowaniu przyszłego ryzyka sercowo-naczyniowego, przy czym sen jest szczególnie istotny dla długoterminowego zdrowia serca.
Nowe badanie przeprowadzone na Queen Mary University of London, pokazuje, że kofeina - najpopularniejszy na świecie związek neuroaktywny - może robić znacznie więcej niż tylko pobudzać. Kofeina może odgrywać rolę w spowalnianiu procesu starzenia się na poziomie komórkowym.
Kraje, w których je się więcej białek roślinnych - takich jak ciecierzyca, tofu i groch - cechują się dłuższą średnią długością życia.
Rozpoczęty w 2016 roku projekt CIAO miał na celu zidentyfikowanie biologicznych, psychologicznych i społecznych czynników, które wspierają zdrowe starzenie się i wyjątkową długowieczność. Badania prowadzone są w regionie Cilento w południowych Włoszech - miejscu zamieszkania około 300 osób w wieku powyżej 100 lat, cieszących się dobrą kondycją fizyczną i psychiczną.
Wszyscy się starzeją, ale czasem niektórzy ludzie żyją znacznie dłużej, niż przewidywano. Wcześniejsze badania ujawniły zaskakujący czynnik powiązany z długowiecznością - inteligencję.
Aktywność fizyczna jest postrzegana jako sposób na wydłużenie ludzkiego życia, jednak fińskie badania na bliźniętach wykazały, że jej wpływ na długowieczność może nie być tak jednoznaczny, jak wcześniej sądzono.