Kraje, w których je się więcej białek roślinnych - takich jak ciecierzyca, tofu i groch - cechują się dłuższą średnią długością życia.
Rozpoczęty w 2016 roku projekt CIAO miał na celu zidentyfikowanie biologicznych, psychologicznych i społecznych czynników, które wspierają zdrowe starzenie się i wyjątkową długowieczność. Badania prowadzone są w regionie Cilento w południowych Włoszech - miejscu zamieszkania około 300 osób w wieku powyżej 100 lat, cieszących się dobrą kondycją fizyczną i psychiczną.
Wszyscy się starzeją, ale czasem niektórzy ludzie żyją znacznie dłużej, niż przewidywano. Wcześniejsze badania ujawniły zaskakujący czynnik powiązany z długowiecznością - inteligencję.
Aktywność fizyczna jest postrzegana jako sposób na wydłużenie ludzkiego życia, jednak fińskie badania na bliźniętach wykazały, że jej wpływ na długowieczność może nie być tak jednoznaczny, jak wcześniej sądzono.
Bycie aktywnym fizycznie zaledwie przez jeden do dwóch dni w tygodniu przynosi porównywalne korzyści zdrowotne i wydłuża życie podobnie jak codzienna aktywność fizyczna w mniejszych dawkach - pod warunkiem, że wysiłek jest umiarkowany do intensywnego i łącznie wynosi 150 minut tygodniowo, zgodnie z zaleceniami dotyczącymi aktywności fizycznej.
Naukowcy z Uniwersytetu w Ottawie właśnie odkryli, co się dzieje z ciałem, gdy zanurzamy się w chłodnej wodzie. Dzięki morsowaniu organizm może stać się bardziej odporny na choroby.
Przez prawie stulecie badania laboratoryjne pozwalały uzyskać spójne wyniki: zwierzęta, które jadły mniej lub rzadziej, zyskiwały szanse na dłuższe życie. Jednak nie rozumiano w pełni, dlaczego tego rodzaju restrykcyjne diety działają na rzecz wydłużenia życia i jak najlepiej wdrożyć je u ludzi.
Każdy chce dożyć sędziwego wieku, ale nikt nie chce doświadczać problemów wynikającycjh ze starości. Teraz naukowcy z University of Connecticut zademonstrowali leczenie, które może wydłużyć życie i wigor aż do samego końca.
Zmniejszenie ilości kwasu foliowego w diecie może wspierać zdrowszy metabolizm u osób starszych.
Ograniczenie kalorii poprawia reakcje metaboliczne i immunologiczne, które pomagają określić zarówno długość życia danej osoby, jak i liczbę lat w dobrym zdrowiu.
Istnieje związek między stosowaniem diety bogatej w witaminy i minerały, zwłaszcza takiej, która nie zawiera dużej ilości dodatkowego cukru, a młodszym wiekiem biologicznym na poziomie komórkowym.
W przypadku osób podejmujących aktywność fizyczną w czasie wolnym oczekiwana długość życia wydłuża się aż o 4,5 roku.
Para, którama podobne nawyki dotyczące spożywania (lub nie) alkoholu, może też żyć razem dłużej. Nawyki w tym zakresie mogą się przekładać na długość życia.
Naturalna substancja trygonelina obecna w kawie, kozieradce, a także w organizmie człowieka, może pomóc w poprawie zdrowia i funkcjonowaniu mięśni.
Z badań wynika, że osoby, które mają wyższy poziom wykształcenia, wolniej się starzeją i żyją dłużej w porównaniu z tymi, które uczyły się krócej.
Zanieczyszczenia powietrza i gęsta zabudowa sprzyjają astmie