Liczba wyników: 246
Badanie opublikowane w europejskim wydaniu Journal of Clinical Nutrition, wykazało, że średnio od listopada do stycznia tyjemy około 0,8 kilograma. I tak niezauważenie przybywa nam po kilogramie każdego roku podczas Świąt....
Żelazo jest jednym z pierwiastków, które są nam niezbędne do tego, aby nasz organizm prawidłowo funkcjonował. Osoby, które mają słabą przyswajalną tego pierwiastka, wegetarianie, osoby zrzucające zbędne kilogramy czy kobiety z obfitym krwawieniem miesiączkowym, powinny przyjmować żelazo, aby zapobiegać anemii. Zalecany jest jednak rozsądek w suplementacji żelaza – może ono np. przyspieszać rozwój chorób nowotworowych.
Chłodniejsze jesienne dni skłaniają do sięgania po ciepłe jedzenie i różnorodne smakołyki. Warto jednak zadbać o to, by posiłki te były bogate w błonnik.
W każdym wieku nasz organizm ma nieco odmienne wymagania. Z biegiem czasu tempo naszego metabolizmu maleje, przy jednoczesnym zmniejszaniu wydolności. Często zapominamy, że powinniśmy dostosować się do zmian zachodzących w naszych organizmach. Aktywność fizyczna jest jednym z elementów, które pozwalają nam zachować młodość i dobrze się czuć. Aby było to możliwe, trzeba dostosować wysiłek fizyczny do wieku i możliwości.
Niektóre produkty pomagają chronić oczy przed rozmaitymi chorobami. I nie chodzi tylko o marchew oraz zawarty w niej beta-karoten, lista artykułów polecanych w profilaktyce zdrowia oczu przez uczonych z Harvard Medical School w Bostonie jest znacznie dłuższa.
Odczuwanie lęku jest nierozłącznym elementem naszego życia – zwykle doświadczamy go raz na jakiś czas. Zdarza się jednak, że nasz niepokój staje się przewlekły, uporczywy i bezprzedmiotowy. Poczucie zagrożenia i lęk stale nam towarzyszą – występują we wszystkich życiowych sytuacjach. Mówimy wówczas o zjawisku przewlekłego niepokoju. Ostatnie badania pokazują, że powodem takiej sytuacji może być brak równowagi proporcji cynku i miedzi w naszym organizmie.
Jesteśmy przyzwyczajeni do określonego jadłospisu, a do nieznanego jedzenia podchodzimy z dużą ostrożnością - często jesteśmy skłonni spróbować czegoś nowego tylko w określonych sytuacjach, np. na wakacjach. Tymczasem warto poszukać nowych elementów menu - niektóre niestandardowe produkty mają zaskakująco silny wpływ na samopoczucie.
Dieta bezglutenowa to taki sposób odżywiania się, który wyklucza gluten - białko znajdujące się w ziarnach, takich jak pszenica, jęczmień, żyto i pszenżyto.
Czekolada jest jednym z najpopularniejszych smakołyków na świecie. Dziś obchodzimy jeden z kilku poświęconych jej dni w roku. Warto poświętować...
Orzech koli, jak sama nazwa wskazuje, to roślina związana z jednym z najpopularniejszych na napojów na świecie. Stosowany jest jednak nie tylko w przemyśle spożywczym, ale i lecznictwie - poleca się go np. na problemy trawienne, zmęczenie, czy kaca.