Liczba wyników: 3181
Uprawiany w Ameryce i Azji amarantus bywa wykorzystywany do produkcji mąki, z której powstają inne produkty spożywcze. Roślina wykazuje także właściwości prozdrowotne - może być pomocna w walce z chorobami serca czy poprawie działania układu odpornościowego.
Chrzan japoński, czyli wasabi, rośnie naturalnie w Japonii, ale i jest także uprawiany w Korei i na Tajwanie. Tradycyjnie korzeń chrzanu japońskiego jest wykorzystywany do wytwarzania ostrej przyprawy dodawanej do ryb, szczególnie do sushi. Wasabi może mieć też zastosowanie medyczne.
Lubczyk, łac. Levisticum officinale, był wykorzystywany w celach leczniczych już średniowieczu. Jest stosowany przy wzdęciach i zaparciach, do wywoływania pocenia, w leczeniu kolek. Poza tym może pomóc w walce z żółtaczką, kamieniami nerkowymi i zapaleniem oskrzeli. Roślina była też stosowana jako lek moczopędny.
Rozmaryn (Rosmarinus officinalis) jest powszechną zimozieloną rośliną uprawiana w wielu różnych częściach świata. Od wieków wykorzystuje się go do celów medycznych. Tradycyjnie stosuje się go kolkę, stres, czy problemy z oddychaniem. Sprawdź, kiedy sięgać po to popularne zioło.
Majeranek to wieloletnie zioło stosowane na całym świecie w kulinariach i medycynie. Jest uprawiany szczególnie dla zastosowań w kuchni - stanowi składnik mieszanek ziołowych, takich jak zioła prowansalskie i Zahtar (Za`atar), ale wykazuje też dużą skuteczność leczniczą w okreslonych dolegliwościach.
Różeniec górski (Rhodiola rosea) może być pomocny w leczeniu nawracających zaburzeń depresyjnych.
Arnika górska to popularne zioło w leczeniu chorób serca, bólów mięśni i stanów zapalnych. Jest raczej bezpieczna i uważana za skuteczną.
Przemysł farmaceutyczny i kosmetyczny od dawna usilnie poszukuje składników, które mogłyby powstrzymać efekty starzenia się. Okazuje się, że rooibos, czyli czerwonokrzew (aspalat prosty), może być tym komponentem, który spełni wysokie oczekiwania.
Orzech koli, jak sama nazwa wskazuje, to roślina związana z jednym z najpopularniejszych na napojów na świecie. Stosowany jest jednak nie tylko w przemyśle spożywczym, ale i lecznictwie - poleca się go np. na problemy trawienne, zmęczenie, czy kaca.
Acerola (Malphighia glabra), znana również jako nagwiazdka granatolistna to niewielkie drzewko rosnące na Antylach i na północy Ameryki Południowej. W 1945 roku uczeni Uniwersytetu w Puerto Rico ogłosili, że owoce aceroli są bardzo bogatym źródłem witaminy C.
Starszy wiek – kolejne pokolenia uważają, że zaczyna się później