Liczba wyników: 597
Więcej produktów zawierających flawonole - związki które znajdują się w niektórych owocach i warzywach, a także w herbacie i winie - oznacza wolniejsze tempo pogarszania się pamięci.
Wypijana codziennie filiżanka herbaty może pomóc cieszyć się lepszym zdrowiem w starszym wieku.
Ekstrakt z liści karczocha może obniżyć poziom cholesterolu. To ma znaczenie szczególnie wobec tego, że choroby sercowo-naczyniowe są głównymi przyczynami zgonów na całym świecie, a mają związek właśnie z podwyższonym poziomem cholesterolu.
Kofeina może zrównoważyć niektóre negatywne skutki niewłaściwej diety dzięki zmniejszeniu gromadzenia lipidów w komórkach tłuszczowych i ograniczeniu przyrostu masy ciała oraz produkcji triglicerydów.
Niestrawność to powszechny problem, zdarza się każdemu od czasu do czasu. Jej główny objaw to to uporczywy lub nawracający ból czy też dyskomfort w górnej części brzucha. Jakkolwiek dolegliwość może być spowodowana innymi podstawowymi schorzeniami, często wpływają na nią niewłaściwe nawyki żywieniowe, np. zbyt obfite posiłki.
Postawienie w pobliżu filiżanki z kawą może zwiększyć pobudzenie, zaangażowanie i skupienie u osób regularnie pijących ten napój, bez faktycznego jego wypicia.
Japończycy uważają, że stan skrajnej izolacji społecznej jest bardziej powszechny niż sądzono i stąd dobrze jest w klarowny sposób zdefiniować ten problem, by poprawić jego leczenie na całym świecie. Określili to zjawisko jako „hikikomori".
Dieta bogata w produkty roślinne zmniejsza ryzyko zaburzeń poznawczych i demencji u osób starszych.
Czosnek - ludzie albo kochają, albo nienawidzą jego smaku, ale jedno jest pewne, nikt nie lubi zapachu oddechu po zjedzeniu tego warzywa. Teraz znaleziono nowe rozwiązanie problemu halitozy.
Obecnie przeciętny napój bezalkoholowy zawiera kilkanaście łyżeczek cukru. Co więcej, niektóre kwasy cytrynowe znajdujące się w napojach owocowych są bardziej erozyjne dla zębów niż kwas solny lub siarkowy. Jeśli chcesz zadbać o uzębienie, unikaj takich produktów.
Dwie dekady siedzącego trybu życia to dwukrotnie wyższe ryzyko przedwczesnej śmierci