Ochrona energii mózgu i utrzymanie bystrości umysłu mogą zaczynać się od tego, co znajduje się na naszym talerzu. Produkty takie jak ryby i owoce morza, mięso, warzywa nieskrobiowe, jagody, orzechy, nasiona, jajka, a nawet nabiał pełnotłusty mogą odgrywać kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia poznawczego.
Osoby w średnim i starszym wieku mieszkające w słabszych dzielnicach - obszarach o wyższym poziomie ubóstwa oraz mniejszych możliwościach edukacyjnych i zawodowych - miały większy ubytek objętości mózgu w badaniach obrazowych oraz wykazywały szybszy spadek wyników w testach poznawczych niż osoby mieszkające w dzielnicach z mniejszą liczbą niekorzystnych czynników. Według ekspertów takie starzenie się mózgu może być oznaką najwcześniejszych stadiów demencji.
W przypadku seniorów poranna sesja ćwiczeń o umiarkowanej intensywności poprawia funkcje poznawcze, takie jak podejmowanie decyzji w ciągu dnia, w porównaniu z długotrwałym pozostawaniem w pozycji siedzącej.
Zaćma dotyczy wielu starszych osób zagrożonych demencją, a okazuje się, że zabieg jej usunięcia wiąże się z niższym ryzykiem rozwoju otępienia.
Wielu ludzi zmaga się z poważnym zmęczeniem psychicznym, które określa się jako „spowolnienie" lub „zamglenie umysłu". Jak się okazuje, wpływ na to może mieć stan zapalny - negatywnie oddziałuje na gotowość mózgu do osiągnięcia i utrzymania stanu czujności.
Wolontariat w późnym wieku ma związek z lepszymi funkcjami poznawczymi - w szczególności lepszą funkcją wykonawczą i pamięcią epizodyczną.
Już dwie godziny przebywania w miejscu, w którym unoszą się spaliny z silników Diesla, powoduje zmniejszenie funkcjonalnej łączności mózgu.
Więcej produktów zawierających flawonole - związki które znajdują się w niektórych owocach i warzywach, a także w herbacie i winie - oznacza wolniejsze tempo pogarszania się pamięci.
Aromat olejku rozmarynowego może poprawić pamięć.
Nowe badania dowodzą, że tłuste posiłki mogą nie tylko poszerzaćtalię, ale także siać spustoszenie w mózgu.
Oddychanie koordynuje aktywność neuronalną w całym mózgu podczas snu.
Jeśli słuch pogarsza się w starszym wieku, wzrasta ryzyko demencji i osłabienia funkcji poznawczych. Dotychczas nie było jasne, dlaczego ma to miejsce. Zespół neurologów sprawdził, co dzieje się w mózgu, gdy słuch stopniowo słabnie: jak się okazuje, kluczowe obszary ulegają wówczas reorganizacji, co wpływa na pamięć.
Przebadano osoby w wieku powyżej 80 lat i ustalono, że zdrowszy styl życia wiąże się z niższym ryzykiem zaburzeń funkcji poznawczych, a co więcej, jest to niezależne od tego, czy dana osoba ma określoną formę genu APOE, która sprzyja problemom kognitywnym.
Używanie aparatów słuchowych może opóźniać rozwój funkcji poznawczych u osób starszych i poprawiać działanie mózgu.
Stosowanie diety śródziemnomorskiej przekłada się na lepsze funkcje poznawcze.
Większe ilości witaminy C w diecie odmładzają skórę poprzez produkcję kolagenu