Starsze kobiety, które jedzą więcej warzyw, cechują się zdrowszymi tętnicami szyjnymi.
Użytkownicy mediów społecznościowych częściej jedzą to, o czym sądzą, że jest również na stołach ich przyjaciół.
Dietetycy oraz specjaliści od żywienia od dłuższego czasu przekonują nas, że dieta bogata w warzywa i owoce ma korzystny wpływ nie tylko na nasze zdrowie, ale i samopoczucie. W okresie wiosennego przesilenia, kiedy częściej odczuwamy osłabienie, senność czy bóle głowy i mięśni, warto szczególną uwagę zwrócić na produkty, które spożywamy, aby uzupełnić pozostałe po zimie niedobory witamin.
Za kilka dni – 11 stycznia obchodzić będziemy Dzień Wegetarian. To święto osób, które świadomie podjęły decyzję o rezygnacji z jedzenia mięsa ze względów etycznych. Z badań Instytutu Badania Opinii Publicznej Homo Homini przeprowadzonych w 2013 roku wynika, że 3,2 procent Polaków to jarosze. Na czym polega dieta i filozofia wegetarian tłumaczy Agnieszka Piskała z programu edukacyjnego „Żyj smacznie i zdrowo”.
Smaczny, sycący, stosunkowo niedrogi… a okryty złą sławą. Ziemniak – bo o nim mowa – to często jeden z pierwszych składników, który eliminujemy z naszej diety. Powód? Błędne przekonanie, że tuczy. Warto poznać bliżej to warzywo i opinie o tym, że jest wysokokaloryczny… włożyć między bajki.
Warzywa i owoce zazwyczaj charakteryzują się niską wartością energetyczną i wysoką gęstością odżywczą, co oznacza, że w przeliczeniu na jednostkę energii zawierają wiele cennych składników odżywczych. Wpływają one nie tylko na prawidłowe funkcjonowanie organizmu, ale także poprawiają samopoczucie i dodają energii podczas mroźnych, zimowych dni. Dlatego warto szukać sposobów, dzięki którym możemy jak najczęściej korzystać z dobrodziejstwa warzyw i owoców. Sięgając po przetwory, możemy dostarczać witamin, składników mineralnych, pochodzących z owoców i warzyw także zimą.
O zdrowie należy dbać cały rok, ale w okresie jesienno-zimowym jesteśmy szczególnie narażeni na infekcje i przeziębienia. Dlatego warto podjąć wyzwanie i zadbać o proste nawyki, które w naturalny sposób pozwolą na wzmocnienie odporności organizmu. Te trzy proste kroki zwiększą szansę na pełne korzystanie z uroków jesieni i nadchodzącej zimy.
Początek jesieni to zwykle w polskich domach czas przygotowywania różnorodnych przetworów na okres zimowy. Wszystko po to, aby cieszyć się smakami lata, kiedy za oknem królować będzie śnieg i mróz. Aż 90 procent Polek samodzielnie przygotowuje przetwory. Najchętniej zamykamy w słoikach ogórki, paprykę i grzyby.
Na upalne dni nie ma nic lepszego niż sprawdzone sposoby naszych dziadków. Jednym z nich jest zastąpienie ciężkostrawnych, gorących zup chłodnikami warzywnymi lub owocowymi. Nie dość, że przywołują smak dzieciństwa, to jeszcze świetnie orzeźwiają i dostarczają wielu cennych składników odżywczych.
Grillowanie cenią sobie osoby dbające o linię, gdyż pozwala ono przygotować potrawy bez użycia dodatkowego tłuszczu. Ale uwaga! Grillowanie potraw w niewłaściwy sposób może być zdecydowanie szkodliwe dla zdrowia.
W naszej diecie powinno znaleźć się codziennie przynajmniej pięć porcji warzyw i owoców. Tymczasem niemal 1/3 Polaków uważa, że każdego dnia wystarczy zjeść dwie-trzy porcje. Polscy konsumenci mają jednak swoje preferencje: z badania zrealizowanego na potrzeby kampanii „Warzywa i owoce – na szczęście!” wynika, że najbardziej lubią pomidory i jabłka.
Jedzenie w naczyniu o tym samym kolorze, co posiłek, a w tym innym odcieniu niż stół, obrus lub podkładki, może pomóc schudnąć. Wszystko dlatego, że pozwala to zmniejszyć porcje, a przez to dostarczyć mniej kalorii.
Ponad połowa Polaków uważa, że spożywanie większej ilości warzyw i owoców każdego dnia wpłynęłoby na poprawę ich samopoczucia. Jednak kilka razy dziennie sięga po warzywa zaledwie 12% respondentów, a po owoce – tylko 14% z nich. Tak wynika z badania zrealizowanego na potrzeby kampanii „Warzywa i owoce – na szczęście!”.
Czerwone i miękkie pomidory, soczyste jabłka, słodka marchew. Chcemy jeść zdrowo i „naturalnie”, co utożsamiamy z brakiem chemicznej ochrony roślin. Czy słusznie boimy się środków ochrony roślin?
Od wielu lat badania dotyczące żywienia podkreślają jego wpływ na jakość naszego życia oraz codzienne funkcjonowanie. Niewiele osób przy wyborze posiłku bierze pod uwagę jego kolor bądź zastanawia się nad wartościami, które korzystnie wpływają na nasz organizm. Zatem czy barwa naszego posiłku ma znaczenie?