Eksperci badają ochronne działanie ekstraktu z fermentowanego czarnego czosnku przeciwko stanom zapalnym i postępowi raka prostaty.
Rośliny lecznicze są integralną częścią afrykańskiej kultury, jednej z najstarszych i najbardziej zróżnicowanych na świecie. W Republice Południowej Afryki terapia lekowa XXI wieku jest stosowana równolegle z tradycyjnymi afrykańskimi lekami. Podczas gdy rośliny były stosowane w afrykańskiej medycynie w leczeniu gorączki, astmy, zaparć, raka przełyku i nadciśnienia, naukowe analizy domniemanych korzyści są nadal skąpe. Teraz oceniono skuteczność 16 roślin z regionu Kwa-Zulu Natal (prowincja Południowej Afryki) i odkryto, że osiem z nich może być przydatnych w leczeniu nadciśnienia. Najsilniejsze efekty dał czosnek afrykański (Tulbaghia violacea).
Jogurt może mieć nieznaną wcześniej zaletę: eliminować zapach czosnku.
Jedzenie czosnku pomaga przeciwdziałać związanym z wiekiem zmianom w florze bakteryjnej jelit, powodujących problemy z pamięcią. Takie korzyści uzyskuje się dzięki siarczkowi allilu, związkowi występującemu w czosnku i znanemu z prozdrowotnych właściwości.
Odpowiednia dawka czosnku w diecie może pomóc zapobiec stwardnieniu aorty, głównej tętnicy przenoszącej krew z serca.
Dodanie niewielkiej ilości ziół i przypraw do warzyw i posiłków o obniżonej kaloryczności może sprawić, że takie dania będą bardziej apetyczne, co pomaga ograniczyć tłuszcz w diecie i łatwiej dostosować się do wytycznych dietetyków.
Jedzenie większych ilości surowego czosnku może być dobre twojego serca. W jakiej formie jednak najlepiej jeść to warzywo, by nie stracić jego korzyści zdrowotnych?
„Kiełkujący" czosnek, czyli starsze główki czosnku z jasnozielonymi pędami wyrastającymi z ząbków zwykle lądują w śmietniku. Eksperci odkryli jednak, że taka forma czosnku ma nawet zdrowsze dla serca działanie przeciwutleniające niż świeższe warzywo.
Olejki z czosnku i kilku popularnych ziół oraz roślin leczniczych silnie działają przeciwko bakteriom wywołującym boreliozę. Mogą być szczególnie przydatne w łagodzeniu objawów choroby utrzymujących się pomimo leczenia antybiotykami.
Suplementy ziołowe mogą wywoływać poważne skutki uboczne w połączeniu z lekami przepisywanymi w trakcie i po operacji.
Odkryto, że niektóre rodzaje błonnika pokarmowego wywołują reakcję zapalną u części pacjentów z nieswoistym zapaleniem jelit, powodując nasilenie objawów.
Niektóre metody gotowania warzyw są lepsze niż inne, jeśli chodzi o zachowanie poziomu przeciwutleniaczy. W zależności od warzywa, gotowanie na płaskiej metalowej powierzchni bez oleju (grillowanie) lub w kuchence mikrofalowej zapewniało najwyższy poziom antyoksydantów.
Dodaj trochę pikantnych przypraw do posiłku o niskiej zawartości sodu, a jeśli masz ponad 60 lat, nie dostrzeżesz braku soli. To może być dobry sposób na ograniczenie soli w diecie.
Przechodząc przez dział warzywniczy lokalnego supermarketu, nie zapomnij wrzucić do koszyka czerwonej cebuli. Okazuje się, że warzywo to ma silne właściwości przeciwnowotworowe.
Czosnek - ludzie albo kochają, albo nienawidzą jego smaku, ale jedno jest pewne, nikt nie lubi zapachu oddechu po zjedzeniu tego warzywa. Teraz znaleziono nowe rozwiązanie problemu halitozy.
Zanieczyszczenia powietrza i gęsta zabudowa sprzyjają astmie