Liczba wyników: 788
Pożywne jedzenie może poprawić zdrowie metaboliczne i opóźnić starzenie się. Jakie są jednak odpowiednie ilości makroskładników, które mogą pomóc to osiągnąć? Uczeni z Japonii karmili samce myszy dietą izokaloryczną z różną ilością białka. Odkryli, że myszy były metabolicznie zdrowsze, gdy otrzymywały dietę o umiarkowanej zawartości białka.
Wyższa ilość wysokoprzetworzonej żywności w diecie wiązać się ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na raka i śmierci z jego powodu.
Osoby, które podczas hospitalizacji zmagały się z sepsą, były bardziej narażone na incydenty sercowo-naczyniowe i ponowną hospitalizację z jakiejkolwiek przyczyny lub śmierć w ciągu kolejnych 12 lar.
Niższa ilość sodu i wyższa potasu w diecie wiąże się z niższym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych u większości ludzi.
Osoby, które dbają o odpowiednie nawodnienie, wydają się być zdrowsze, rzadziej rozwijają się u nich choroby przewlekłe, takie jak choroby serca i płuc, a także żyją dłużej niż ci, którzy nie dostarczają sobie należytej ilości płynów.
Oświetlenie na oddziale intensywnej terapii wpływa na samopoczucie pacjentów - oddziałuje na ich stan nawet po roku od zakończenia hospitalizacji. Przy oświetleniu dostosowanym do pory dnia stan zdrowia poprawia się nawet u pacjentów, którzy są ledwo przytomni w chwili przyjęcia na oddział.
Osoby starsze, które konsekwentnie wstają wcześnie i pozostają aktywne przez cały dzień, są szczęśliwsze i uzyskują lepsze wyniki w testach poznawczych niż seniorzy o nieregularnych sposobach funkcjonowania.
Aspartam, sztuczny słodzik znajdujący się w wielu rozmaitych produktach spożywczych i napojach, ma związek zachowaniami przypominającymi zaburzenia lękowe.
Osoby z cukrzycą typu 2 osoby, które jedzą wysokoenergetyczne śniadanie i niskokaloryczną kolację, cechują się lepszą kontrolą poziomu cukru we krwi niż ludzie serwujący sobie niewielkie śniadanie i obfitą kolację.
Cukinia dość łatwo rośnie w naszym klimacie i ogrodnicy chętnie ją sadzą, oczekując dobrych zbiorów. Jakiś czas temu warzywo to stało się prawdziwym grillowym hitem i „ląduje" na ruszcie obok karczku i skrzydełek. I słusznie - oto, dlaczego warto sięgać po cukinię: jest mało kaloryczna i daje wiele korzyści dla zdrowia.