Liczba wyników: 2719
Gotowane buraczki, kotlet mielony i ziemniaki to jeden z najpopularnniejszych obiadów na naszych stołach. Szczególnie pierwszy jego składnik jest wyjątkowo wartościowy - buraki są bogate w związki, które pomagają zachować zdrowie i mają silne właściwości przeciwstarzeniowe.
Badacze z Yale University mówią, że lubimy smak tłuszczu zwierzęcego, ponieważ ludzie pierwotni jedli szpik, by dostarczyć sobie odpowiedniej ilości kalorii.
Jeśli w nocy nie możesz się wyspać, na drugi dzień masz zwiększoną potrzebę jedzenia i to produktów niedietetycznych.
Kolejne badania pokazują, że czerwone mięso, jeśli jest jedzone w nadmiarze, może wywoływać różne problemy ze zdrowiem.
Od jakiegoś czasu ćwiczysz, stosujesz zdrową dietę, a skutków w postaci zmniejszenia wagi nie widać? Być może sam/a sabotujesz swoje wysiłki, wcale o tym nie wiedząc. Oto, w jaki sposób nieświadomie możesz zaburzać proces odchudzania.
Nadmiar tkanki tłuszczowej skutkuje takimi zmianami w organizmie, ktore prowadzą do zwiększenia ciśnienia krwi, nadmiaru cholesterolu i innych zjawisk, które z kolei oznaczają wyższe ryzyko poważnych chorób. Okazuje się jednak, że nadwaga sama w sobie, bez tych dodatkowych czynników ma związek z problemami zdrowotnymi.
Wakacje to trudny czas dla niektórych psów - schroniska odnotowują znacznie więcej porzuceń czworonogów niż w innych okresach roku. Na szczęście, wielu ludzi odpowiedzialnie adoptuje te zwierzaki, one z kolei odwdzieczają się ogromnym przywiązaniem i nie tylko - okazuje się, że czerpiemy wiele korzyści z towarzystwa psów.
Nadwaga i otyłość sprzyjają rozwojowi cukrzycy, ale otyłość brzuszna jest szczególnie niebezpieczna. Badacze odkryli gen, który sprzyja temu, że niektórzy ludzie mają nadmiar trzewnej tkanki tłuszczowej.
Tłuszcze trans w ostatnim czasie zyskały złą sławę. Nic dziwnego, bo należy ich unikać ze względów zdrowotnych. Skąd jednak wiedzieć, jaka żywność je zawiera lub jak je ograniczać w diecie, gdzie znaleźć pomocne informacje – na te dylematy odpowiada dr Agnieszką Jarosz z Instytutu Żywienia i Żywności.
Nowe badania dowiodły, że ćwiczenia mogą osłabiać efekty genetycznych predyspozycji do otyłości także w starszym wieku.