Liczba wyników: 4730
Cukrzyca typu 2 może przeprogramowywać mózg w sposób przypominający wczesne stadium choroby Alzheimera.
Praktykowanie uważności skoncentrowanej na zdrowym odżywianiu może korzystnie wpływać na serce, ponieważ poprawia samoświadomość i pomaga ludziom trzymać się diety sprzyjającej zdrowiu serca.
Technologia mobilna, np. smartwatch, może pomóc osobom z cukrzycą typu 2 w przestrzeganiu programów ćwiczeń, które pomagają im kontrolować chorobę.
Aktywność fizyczna jest postrzegana jako sposób na wydłużenie ludzkiego życia, jednak fińskie badania na bliźniętach wykazały, że jej wpływ na długowieczność może nie być tak jednoznaczny, jak wcześniej sądzono.
Na całym świecie choroby sercowo-naczyniowe są główną możliwą do uniknięcia przyczyną przedwczesnej śmierci i niepełnosprawności. Przede wszystkim zawały serca i udary odpowiadają za około 10 milionów zgonów na całym świecie.
Cukrzyca dotyka ponad 1 na 10 dorosłych na całym świecie i wiąże się ze wzrostem liczby przypadków zagrażającej wzrokowi cukrzycowej choroby siatkówki (diabetic retinal disease, DRD).
Konopie indyjskie to jedna z najczęściej używanych substancji na świecie - używa ich około 228 milionów ludzi w wieku 15 - 64 lata. Jednak ryzyko rozwoju schizofrenii znacząco wzrasta wraz ze stosowaniem marihuany, zwłaszcza gdy rozpoczyna się ono w młodym wieku. Co więcej, szacuje się, że u około 10 proc. użytkowników rozwinie się w ciągu swojego życia zaburzenie związane ze stosowaniem marihuany. Co ciekawe, niemal jedna trzecia osób z diagnozą schizofrenii spełnia także kryteria tego zaburzenia, a samo zaburzenie dotyka nawet 42 proc. osób cierpiących na schizofrenię.
Choroby mózgu związane z wiekiem, takie jak udar, demencja i depresja w późnym wieku, mogą znacząco obniżać jakość życia, ale można zmniejszyć ryzyko ich wystąpienia poprzez zmiany w stylu życia i zachowaniu. Badacze z Mass General Brigham zidentyfikowali 17 modyfikowalnych czynników ryzyka, które są wspólne dla udaru, demencji i depresji w późnym wieku. Modyfikacja któregokolwiek z nich może zmniejszyć prawdopodobieństwo wszystkich trzech chorób.
Kwas linolowy, kwas tłuszczowy omega-6 występujący w olejach roślinnych, takich jak olej sojowy i krokoszowy, oraz w produktach zwierzęcych, w tym w wieprzowinie i jajach, szczególnie wspomaga rozwój trudnego do leczenia podtypu raka piersi określanego jako „potrójnie ujemny" - ostrzegają medycy z Weill Cornell Medicine.
Prawie 40 proc. pacjentów, u których zdiagnozowano cukrzycę typu 2 naraża swoje zdrowie, przerywając leczenie w ciągu pierwszego roku - zauważają eksperci ds. cukrzycy z University of Virginia Health. Tymczasem mają różne opcje terapeutyczne.