Zachcianki żywieniowe są przyczyną porażki w odchudzaniu się wielu osób. Ludzie nierzadko toczą nieustanną walkę z własną wolą, by oprzeć się kuszącym słodyczom, przekąskom i innym ulubionym potrawom.
W przypadku nowotworów narządów takich jak wątroba, długoterminowy wpływ naszej diety został dobrze przebadany - do tego stopnia, że mamy konkretne zalecenia dotyczące spożycia czerwonego mięsa, wina i innych produktów. Teraz na University of Florida Health skoncentrowano się na innym narządzie, którego ryzyko zachorowania na raka może być związane ze złą dietą: płucach.
Prawie 40 proc. pacjentów, u których zdiagnozowano cukrzycę typu 2 naraża swoje zdrowie, przerywając leczenie w ciągu pierwszego roku - zauważają eksperci ds. cukrzycy z University of Virginia Health. Tymczasem mają różne opcje terapeutyczne.
Osoby preferujące słodycze są bardziej narażone na depresję, cukrzycę i udar, mówią badacze z University of Surrey.
Osoby dbające o swoją dietę powinny zwracać szczególną uwagę na ilość niezdrowych produktów w jadłospisie, ale mogą się zrelaksować, jeśli chodzi o zdrowsze opcje.
Zdrowa dieta nie wystarczy, jeśli chcesz zadbać o siebie. Być może twoje posiłki są odpowiednio zbilansowane, ale niweczysz wysiłki dobrego odżywiania się poprzez serwowanie sobie niedietetycznych przekąsek.
Diety roślinne stają się coraz bardziej popularne w wielu częściach świata, jednak korzyści zdrowotne wynikające z tego sposobu odżywiania się mogą zależeć od tego, jakie konkretnie produkty znajdują się w jadłospisie.
Osoby z nadciśnieniem cechowały się mniejszym zapotrzebowaniem na leki przeciwnadciśnieniowe w ciągu 16 tygodni po wprowadzeniu zmian w stylu życia.
Batoniki, chipsy i frytki - dlaczego nie możemy ich po prostu zignorować w supermarkecie? Uczeni z Instytutu Maxa Plancka w Kolonii wyjaśniają, że jedzenie o wysokiej zawartości tłuszczu i cukru zmienia nasz mózg: jeśli regularnie jemy nawet niewielkie ilości takich produktów, mózg uczy się, by dążyć do ich jedzenia także w przyszłości.
To, co jemy, wpływa na skład bakterii w naszych ustach. Okazuje się, że mikrobiom jamy ustnej prawdopodobnie odgrywa dużą rolę w ogólnym stanie naszego zdrowia: ma wpływ nie tylko na próchnicę i choroby przyzębia.
Skórki bananów nie muszą trafiać do śmieci lub na kompost. Zaczęto doceniać je kulinarnie i zdarza się, że zastępują wieprzowinę w kanapkach lub są smażone niczym bekon na śniadanie. Teraz uczeni z ACS Food Science & Technology pokazują, że dodanie mąki ze skórki banana do ciasta sprawia, że takie smakołyki są zdrowsze. Ciasteczka wzbogacone tego rodzaju mąką zostały też uznane za smaczniejsze niż te z samą mąką pszenną.
Codzienne jedzenie mlecznej czekolady może wyglądać na receptą na przyrost masy ciała, jednak nowe badanie z udziałem kobiet po menopauzie pokazało, że jedzenie pewnej ilości czekolady rano w wąskim przedziale czasu może pomóc organizmowi spalić tłuszcz i obniżyć poziom cukru we krwi .
Ograniczenie o 20 proc. ilości cukru w produktach spożywczych i o 40 proc. w napojach może zapobiec niemal 2,5 milionom zdarzeń sercowo-naczyniowych (takich jak udary, zawały serca, zatrzymanie akcji serca), a także zmniejszyć o pół miliona zgony z przyczyn sercowo-naczyniowych i o 750 tys. przypadki cukrzycy w USA.
Twoja dieta ma wpływ na twoje samopoczucie. Niewłaściwe odżywianie się może nawet sprzyjać objawom depresji.
Okazuje sie, że słodycze kupujemy bezwiednie. Nawet kiedy wcale tego nie planujemy, jakimś trafem w końcu i tak znajdują drogę do naszego koszyka... to z kolei sprawia, że nasza dieta jest mniej odżywcza i sprzyja problemom z wagą.
Zanieczyszczenia powietrza i gęsta zabudowa sprzyjają astmie