Liczba wyników: 524
Już wkrótce zabłyśnie pierwsza gwiazdka, a my siądziemy przy wigilijnym stole i rozpoczniemy wspólne świętowanie z najbliższymi. Zanim to jednak nastąpi, przed nami czas przeznaczony na przygotowanie licznych i urozmaiconych potraw. Na szczycie listy zakupów zapewne pojawi się mąka – królowa świąt, bez której nie mogłyby powstać tradycyjne uszka i pierogi czy świąteczne ciasta. Jej odpowiedni wybór gwarantuje kulinarny sukces. Warto więc wiedzieć czym kierować się przy zakupie tego ważnego składnika. Ekspert radzi, aby na świątecznym stole pojawiły się dania z różnych rodzajów mąki – dzięki temu urozmaicimy menu, zaskoczymy gości i dostarczymy do organizmu wiele składników odżywczych, pochodzących z różnych rodzajów zbóż.
Sezon świąteczny to okres radości i świętowania, jednak niekończący się nawał zajęć utrudnia zdrowe odżywianie, wykonywanie ćwiczeń i odpowiedni odpoczynek.
Brak uczucia sytości po posiłkach lub między nimi sprzyja przejadaniu się. Linda Milo Ohr z Institute of Food Technologists (IFT) wskazuje, które składniki odżywcze i produkty pomagają powstrzymać apetyt i utrzymać uczucie sytości na dłużej.
Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby cechuje się gromadzeniem się tłuszczu w tym organie i wiąże się z otyłością, cukrzycą typu 2, nadciśnieniem i zaburzeniami lipidowymi. Nieleczona choroba może prowadzić do marskości wątroby, a więc i zagrażających życiu konsekwencji. Przyczyny problemu obejmują zarówno niezdrowy styl życia, czyli jedzenie zbyt dużej ilości tłustych i bogatych w cukier potraw oraz braku ruchu, jak i czynniki genetyczne.
Sprawdzono, jak stres może zwiększać apetyt u otyłych i szczupłych ludzi.
W niespokojnym okresie wojny i pandemii, World Happiness Report 2022 ukazuje jasne światło ciemnego czasu. Według międzynarodowego zespołu pandemia przyniosła nie tylko ból i cierpienie, ale także zwiększenie wsparcia społecznego i życzliwości.
Gotowanie to coś więcej niż jedynie przygotowanie posiłku. Jak się okazuje, może poprawić poczucie pewności siebie, sprzyja zmianie nawyków żywieniowych oraz poprawia zdrowie psychiczne i ogólne.
U progu sezonu grillowego przypominamy: jedzenie mięsa rzadziej niż pięć razy w tygodniu wiąże się z niższym ryzykiem zachorowania na raka.
Dodaj trochę pikantnych przypraw do posiłku o niskiej zawartości sodu, a jeśli masz ponad 60 lat, nie dostrzeżesz braku soli. To może być dobry sposób na ograniczenie soli w diecie.
Każdy doświadcza problemów ze skupieniem się na tym, co właśnie robi. Na przykład, możesz słuchać kogoś podczas spotkania, ale a twoje myśli właśnie kierują się w stronę planów na kolację. Badania sugerują, że 30 do 50 proc. naszych codziennych myśli dotyczy tego rodzaju „wędrówek umysłowych" i że gdy są nasilone, mogą prowadzić do różnych negatywnych skutków, takich jak gorsze wyniki w rozmaitych testach i słabsze zapamiętywanie informacji.
Ćwiczenia o niskiej i umiarkowanej intensywności skutecznie osłabiają depresję