Brytyjskie badania wykazały, że ponad 76 proc. ludzi na świecie nie spożywa wystarczającej ilości kwasów omega-3, mimo że ich korzyści zdrowotne są dobrze udokumentowane. Niedobór ten stanowi poważny globalny problem zdrowia publicznego.
Osoby stosujące dietę wegańską spożywają więcej produktów roślinnych, nawet tych uznawanych za „niezdrowe" według wskaźnika diety roślinnej, a mimo to tracą więcej na wadze niż osoby na diecie śródziemnomorskiej.
Przeanalizowano, jak mięśnie reagują na trening siłowy w zależności od rodzaju spożywanego po nim mięsa wieprzowego. Naukowcy porównali burgery z mielonej wieprzowiny - jedne o wysokiej, a drugie o niskiej zawartości tłuszczu - które zawierały identyczną ilość białka. Chcieli sprawdzić, jak każdy z tych posiłków wpływa na krótkoterminowy wzrost mięśni. Wyniki zaskoczyły badaczy i potwierdziły, że na budowę mięśni po wysiłku wpływa nie tylko ilość spożytego białka, ale także jego rodzaj.
Wegańska dieta o niskiej zawartości tłuszczu nie tylko zmniejszyła kwasotwórczość diety w porównaniu z dietą śródziemnomorską, ale także sprzyjała utracie wagi.
Europejskie Towarzystwo Kardiologiczne opublikowało wytyczne dotyczące zapobiegania chorobom sercowo-naczyniowym w praktyce klinicznej.
Maleńkie cząsteczki uwalniane z ubrań, opakowań i innych produktów plastikowych trafiają do ryb i owoców morza spożywanych przez ludzi, co podkreśla potrzebę opracowania technologii i strategii mających na celu ograniczenie zanieczyszczenia środowiska mikrocząstkami.
Zmiany w diecie mogą pomóc zmniejszyć wzrost komórek rakowych u pacjentów poddawanych aktywnemu nadzorowi, czyli podejściu terapeutycznemu polegającemu na regularnym monitorowaniu nowotworu bez natychmiastowej interwencji.
W obliczu alarmującego wzrostu liczby osób poniżej 50 roku życia, u których diagnozuje się raka jelita grubego, eksperci apelują ludzi do zwiększenia spożycia błonnika i poprawy nawyków żywieniowych, jeśli chcą zmniejszyć ryzyko śmiertelnych nowotworów układu pokarmowego.
Jedzenie małych ryb (w całości) przekłada się na zmniejszenie ryzyka przedwczesnej śmierci z jakiejkolwiek przyczyny, w tym z powodu nowotworu.
Kwasy tłuszczowe omega-3, w które bogate są ryby i suplementy z rybnym tłuszczem, pomagają w zachowaniu zdrowia płuc.
Diety bogate w owoce, warzywa, nabiał, orzechy, rośliny strączkowe i ryby powiązano z niższym ryzykiem chorób układu krążenia i przedwczesnej śmierci we wszystkich regionach świata. Dodatek nieprzetworzonego czerwonego mięsa lub produktów pełnoziarnistych miał niewielki wpływ na wyniki.
Niedostateczna ilości sześciu kluczowych produktów wiąże się z wyższym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych (cardiovascular disease, CVD), ostrzegają medycy z McMaster University.
Około 3 gramy kwasów tłuszczowych omega-3 dziennie, dostarczane sobie z żywności lub suplementów, są optymalną dawką pomagającą obniżyć ciśnienie krwi.
Jedzenie większych ilości ryb, w tym tuńczyka i innych ryb, niekoniecznie smażonych, może być związane z ryzykiem czerniaka złośliwego.
U progu sezonu grillowego przypominamy: jedzenie mięsa rzadziej niż pięć razy w tygodniu wiąże się z niższym ryzykiem zachorowania na raka.