Maleńkie cząsteczki uwalniane z ubrań, opakowań i innych produktów plastikowych trafiają do ryb i owoców morza spożywanych przez ludzi, co podkreśla potrzebę opracowania technologii i strategii mających na celu ograniczenie zanieczyszczenia środowiska mikrocząstkami.
Zmiany w diecie mogą pomóc zmniejszyć wzrost komórek rakowych u pacjentów poddawanych aktywnemu nadzorowi, czyli podejściu terapeutycznemu polegającemu na regularnym monitorowaniu nowotworu bez natychmiastowej interwencji.
W obliczu alarmującego wzrostu liczby osób poniżej 50 roku życia, u których diagnozuje się raka jelita grubego, eksperci apelują ludzi do zwiększenia spożycia błonnika i poprawy nawyków żywieniowych, jeśli chcą zmniejszyć ryzyko śmiertelnych nowotworów układu pokarmowego.
Jedzenie małych ryb (w całości) przekłada się na zmniejszenie ryzyka przedwczesnej śmierci z jakiejkolwiek przyczyny, w tym z powodu nowotworu.
Kwasy tłuszczowe omega-3, w które bogate są ryby i suplementy z rybnym tłuszczem, pomagają w zachowaniu zdrowia płuc.
Diety bogate w owoce, warzywa, nabiał, orzechy, rośliny strączkowe i ryby powiązano z niższym ryzykiem chorób układu krążenia i przedwczesnej śmierci we wszystkich regionach świata. Dodatek nieprzetworzonego czerwonego mięsa lub produktów pełnoziarnistych miał niewielki wpływ na wyniki.
Niedostateczna ilości sześciu kluczowych produktów wiąże się z wyższym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych (cardiovascular disease, CVD), ostrzegają medycy z McMaster University.
Około 3 gramy kwasów tłuszczowych omega-3 dziennie, dostarczane sobie z żywności lub suplementów, są optymalną dawką pomagającą obniżyć ciśnienie krwi.
Jedzenie większych ilości ryb, w tym tuńczyka i innych ryb, niekoniecznie smażonych, może być związane z ryzykiem czerniaka złośliwego.
U progu sezonu grillowego przypominamy: jedzenie mięsa rzadziej niż pięć razy w tygodniu wiąże się z niższym ryzykiem zachorowania na raka.
Ściślejsze przestrzeganie diety śródziemnomorskiej wiąże się z niższym ryzykiem przedwczesnej śmierci u osób z grupy powyżej 65 lat.
Mężczyźni z rakiem prostaty, którzy stosowali dietę w stylu śródziemnomorskim, mieli wolniejszy przebieg choroby.
Jedzenie pożywnej żywności pochodzenia roślinnego jest zdrowe dla serca w każdym wieku.
Poziom kwasów tłuszczowych omega-3 we krwi są tak samo dobrym wskaźnikiem zagrożenia życia z jakiejkolwiek przyczyny jak palenie papierosów.
Przegląd kilku dużych badań z ponad 60 krajów pokazał, że regularne spożywanie tłustych ryb może pomóc w zapobieganiu chorobom sercowo-naczyniowym u osób z grupy wysokiego ryzyka.
Rak trzustki – duże dawki witaminy C wraz z chemioterapią wydłużą życie pacjentów?