Liczba wyników: 256
Wyższa satysfakcja z życia wiąże się z lepszym zdrowiem fizycznym i psychicznym.
Lekarze odkryli, że osoby, którym przepisywano suplementację kwasem foliowym, były 1,5 raza bardziej narażone na COVID-19. Co więcej, miały też 2,6 razy wyższe ryzyko śmierci z powodu COVID-19 w porównaniu z grupą kontrolną.
Osoby, które są genetycznie bardziej narażone na udar mózgu, mogą obniżyć jego ryzyko nawet o 43 proc. prowadząc styl życia zdrowy dla układu sercowo-naczyniowego.
Jak pokazały testy z udziałem osób w wieku 50-74 lata, picie kawy lub herbaty może wiązać się z niższym ryzykiem udaru mózgu i demencji. Serwowanie sobie kawy oznaczało też mniejsze zagrożenie otępienia poudarowego.
Dieta bogata w błonnik może znacznie zmniejszyć u pacjentów onkologicznych stan zapalny jelit wywołany radioterapią.
Nowe badania dowodzą, że tłuste posiłki mogą nie tylko poszerzaćtalię, ale także siać spustoszenie w mózgu.
Ludzie w wieku 63 - 84 lata ci, którzy byli eksponowani na jakąkolwiek ilość światła podczas nocnego snu, mieli znacznie wyższe ryzyko otyłości, nadciśnienia i cukrzycy w porównaniu z osobami, które sypiały po ciemku.
Grillowana lub dobrze wysmażona wołowina, kurczak, czy ryba mogą zwiększać ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego u osób regularnie jedzących takie dania.
Objawy długotrwałej bezsenności i późniejsze osłabienie funkcji poznawczych są ze sobą wyraźnie powiązane.
Wyższy poziom optymizmu wiąże się z dłuższym życiem - dotrwaniem do co najmniej 90-tych urodzin, odkryto na Harvard T.H. Chan School of Public Health.
Ćwiczenia o niskiej i umiarkowanej intensywności skutecznie osłabiają depresję