Naukowcy z Beckman Institute odkryli związek między dietą wysokotłuszczową a podwyższonym poziomem tlenku azotu, co może zwiększać ryzyko stanu zapalnego i rozwoju raka.
Czy osoby różnej płci mogą różnie reagować na dietę ketogeniczną? Badania przeprowadzone na University of Texas Health Science Center w San Antonio sugerują, że tak, a estrogen wydaje się osłaniać płeć żeńską przed niektórymi negatywnymi skutkami, w tym przed gromadzeniem się komórek wykazujących oznaki starzenia, znanych jako komórki senescentne.
Już kilka dni spożywania diety bogatej w tłuszcze nasycone może wystarczyć, aby wywołać problemy z pamięcią i związany z tym stan zapalny w mózgu u seniorów.
Naukowcy z ETH w Zurychu odkryli mechanizm stojący za efektem jo-jo: komórki tłuszczowe mają „pamięć" opartą na epigenetyce.
Diety takie jak Keto, Paleo i Atkinsa obfitują w posiłki o wysokiej zawartości tłuszczu i białka, które często zawierają mało węglowodanów. Ta mieszanka może jednak również odpowiadać bakteriom Clostridioidium difficile.
Znany jest związek niezdrowego jedzenia diety z otyłością, ale okazuje się, że bogata w niezdrowe tłuszcze dieta może też powodować zmiany neurologiczne w mózgu.
Według badaczy z Penn State dieta bogata w przyprawy, takie jak kurkuma i cynamon, zmniejsza negatywne reakcje organizmu na posiłki o wysokiej zawartości tłuszczu.
Dieta wysokotłuszczowa może zaburzać zegar biologiczny, który normalnie kontroluje uczucie sytości, a to prowadzi do przejadania się i otyłości.
Regularne stosowanie diety wysokotłuszczowej może zmniejszyć zdolność mózgu do regulowania ilości przyjmowanych kalorii.
Posiłki pełne tłuszczu szkodzą komórkom mózgu, co odpowiada za związek między dietą wysokotłuszczową a zaburzeniami pamięci - szczególnie w miarę starzenia się.
Dieta wysokotłuszczowa i ketogenna, nie tylko zwiększa długowieczność, ale także poprawia siłę fizyczną myszy, odkryli medycy z Uniwersytetu Kalifornijskiego.
W ostatnich dekadach wzrosła częstotliwość raka jelita grubego u osób poniżej 50-go roku życia. Jedną z możliwych przyczyn jest rosnący wskaźnik otyłości i stosowania diety wysokotłuszczowej. Teraz odkryto, jak bogate w tłuszcz jedzenie może zmieniać bakterie jelitowe i substancje trawienne zwane kwasami żółciowymi, nasilając prawdopodobieństwo rozwoju raka jelita grubego.
Już krótkotrwałe stosowanie diety wysokotłuszczowej może być powiązane z odczuwaniem bólu, nawet w przypadku braku wcześniejszego urazu czy dolegliwości, takiej jak otyłość lub cukrzyca.
Suplementy z rosyjskiego estragonu (Artemisia dracunculoides) i gorzkiego melona mogą być mniej pomocne w zwalczaniu zespołu metabolicznego, którego objawami są: nadmiar cukru we krwi, nadciśnienie i zbyt duża ilość tłuszczu w talii. Takie preparaty są skuteczniejsze jednak u kobiet niż u mężczyzn.
Pomarańcze i inne owoce cytrusowe są dla nas dobre - zawierają wiele witamin i korzystnych zawiązków, takich jak przeciwutleniacze, które pomagają zachować zdrowie. Wspomniane owoce pomagają również powstrzymywać szkodliwe skutki otyłości u myszy karmionych wysokotłuszczową dietą popularną na Zachodzie.
Większe ilości witaminy C w diecie odmładzają skórę poprzez produkcję kolagenu