Liczba wyników: 3760
Dodanie odrobiny czegoś ostrzejszego do posiłku może być skuteczną strategią na ograniczenie liczby spożywanych kalorii, mówią uczeni z Uniwersytetu Stanowego Pensylwanii (Penn State).
Na Cedars-Sinai sprawdzono, czy specjalna dieta może złagodzić objawy zaburzeń żołądkowo-jelitowych związanych z zaburzeniem równowagi mikrobioty jelitowej.
Mikroplastik stał się wszechobecny w naszym środowisku i w naszych ciałach. Nowe badania pokazują, że wyższe narażenie na mikroplastik, który może być nieumyślnie spożywany lub wdychany, wiąże się z większą częstością występowania przewlekłych chorób niezakaźnych.
Emeryci, którzy regularnie ćwiczą, są bardziej odporni na skutki zmęczenia psychicznego.
Czy kiedykolwiek zdarzyło ci się wejść do sklepu lub restauracji, w której muzyka była tak irytująca, że natychmiast wyszedłeś/wyszłaś? Wyobraź sobie teraz, jak muszą się czuć pracownicy.
Już pięć minut dziennie ćwiczeń ekscentrycznych (wydłużających mięśnie) może przynieść znaczące korzyści zdrowotne osobom prowadzącym siedzący tryb życia - wynika z badań przeprowadzonych przez naukowców z Edith Cowan University (ECU).
Zarządzanie emocjami i wizerunkiem w pracy może wpływać na zdrowie psychiczne i samopoczucie w dłuższej perspektywie.
Ciemna czekolada sama w sobie ma korzystne właściwości zdrowotne, takie jak antyoksydanty, które neutralizują szkodliwe wolne rodniki. Okazuje się jednak, że wzbogacenie tego smakołyku o prebiotyki i probiotyki może uczynić go jeszcze zdrowszym. Substancje aromatyzujące z kolei mogą wpływać na różne właściwości czekolady, w tym na poziom wilgoci i zawartość białka.
Aktywność fizyczna jest postrzegana jako sposób na wydłużenie ludzkiego życia, jednak fińskie badania na bliźniętach wykazały, że jej wpływ na długowieczność może nie być tak jednoznaczny, jak wcześniej sądzono.
Kiedy przypadkowo dotykamy czegoś znajomego, jak gorąca patelnia, nasz mózg już wie, jakiego uczucia się spodziewać i jak bardzo może to boleć. Jednak gdybyśmy byli z zawiązanymi oczami i nie mieli pojęcia, że dotykamy gorącej patelni, odczuwalibyśmy intensywniejszy ból - nawet jeśli patelnia nie byłaby na tyle gorąca, by nas zranić.