Liczba wyników: 1073
Pora dnia, w której osoby chore na cukrzycę jedzą określone produkty spożywcze, może być tak samo istotna dla ich dobrego samopoczucia, jak wielkość oraz kaloryczność porcji.
Jak się wydaje, prosty choć niełatwy do przestrzegania przepis na długowieczność brzmi: jedz mniej. Badania na różnych zwierzętach pokazały, że ograniczenie kalorii może skutkować dłuższym, zdrowszym życiem. Znaczenie ma tu również pora spożywania posiłków.
Regularne ćwiczenia aerobowe przydają wielu korzyści, jednak w przypadku podwyższonego poziom cukru we krwi - hiperglikemii - nie dawały oczekiwanych rezultatów.
Jagody, warzywa, ryby, produkty pełnoziarniste i olej rzepakowy - to główne składniki diety nordyckiej, która jest uznawana za niezwykle zdrową, smaczną i zrównoważoną. Taki sposób odżywiania się może zapobiegać otyłości i zmniejszać ryzyko chorób układu krążenia, cukrzycy typu 2, nadciśnienia oraz nadmiaru cholesterolu.
Na Uniwersytetu Południowej Australii odkryto kolejny powód, dla którego wszyscy powinniśmy zwracać większą uwagę na zdrowie psychiczne: jest ono ściśle powiązane ze zmianami ciśnienia krwi i tętna.
Istnieje wyraźny związek między tempem chodzenia i genetycznym markerem wieku biologicznego.
Nie jest tajemnicą, że praca na niestandardowe zmiany silnie wpływa na styl życia i nawyki związane ze snem. Wiadomo też, że praca zmianowa negatywnie oddziałuje na zdrowie pracowników. Jak się okazuje, takie obowiązki zawodowe mogą również opóźnić początek naturalnej menopauzy, być może z powodu zaburzeń rytmu okołodobowego.
Jedzenie awokado w ramach codziennej diety może poprawić zdrowie jelit, mówią eksperci z Uniwersytetu Illinois.
Podczas pandemii COVID-19 dystans społeczny był jednym z narzędzi ograniczania rozprzestrzeniania się choroby. Jednak nowe dane pokazują jednoczesny wzrost ryzyka chorób serca o 27 proc. u kobiet po menopauzie, które zmagają się z izolacją społeczną i samotnością.
Jedzenie jagód może sprzyjać zdrowemu starzeniu się.